Az IMF bírálja az El Salvador-i bitcoin törvényt

2021. június 11. 2:25
El Salvador az első olyan ország a világon, ahol hivatalos fizetőeszközként elfogadták a Bitcoint. Nayib Bukele elnök javaslatát kedden a kongresszus 84 lehetséges szavazatból 62 jóváhagyta. A nemzetközi piac azonban bírálja a döntést és további egyeztetéseket kérnek a törvény életbelépésének felülvizsgálatára.

A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy El Salvadorban a bitcoin bevezetése, mint hivatalos fizetőeszköz gazdasági és jogi aggályokat vet fel. Úgy vélik, hogy ez hatással lehet az IMF által támogatott programra, mely az ország kötvényein is nyomot hagy. Nayib Bukele elnök ennek ellenére az új fizetőeszköz használatára buzdítja népét, sőt úgy gondolja a külföldön élő salvadoriakat a döntés segítheti abban, hogy „haza utaljanak”. A Bitcoin 90 nap múlva válik hivatalos fizetőeszközzé az amerikai dollár mellett.  

Az elnök úgy véli, hogy a kriptovaluta elfogadása egy olyan gazdasági innováció, mellyel rengeteg iparág támogatható. Ugyanakkor a legtöbb szektornak, mint például a kereskedelem vagy a szolgáltatói szféra, pénzügyi szemléletváltáson kell átesnie. Mindeközben a bankok, befektetők és pénzügyi szakemberek egy pesszimistább tartással kezelik. 

A bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása számos makrogazdasági, pénzügyi és jogi kérdést vet fel, amelyek nagyon körültekintő elemzést igényelnek

– mondta Gerry Rice, az IMF szóvivője. 

A pénzügyi elemzők árgus szemmel figyelik az ügy hatásmechanizmusait, és folyamatos konzultálás zajlik a hatóságokkal. Úgy tűnik, hogy az aggodalmak táptalaja a közép-amerikai ország számára kulcsfontosságú IMF-megállapodás jövője, valamint a külföldi befektetők negatív irányba való befolyásolhatósága okozza. El Salvador tárgyalásokat folytat az IMF-fel, közel egymilliárd dolláros programot keresve.

A kriptográfia nagyon marginális történet a salvadori befektetési tézishez

– mondta Patrick Esteruelas, a New York-i Emso Asset Management kutatási vezetője. 

Hozzátatte: „Az, hogy El Salvador vonzó lesz-e befektetői szemmel, vagy sem, attól függ, hogy Bukele képes-e megkérdőjelezhetetlen politikai tőkéjét felhasználni egy nagyon konszolidált költségvetési hiány kordában tartására."

El Salvador törvényei szerint a bitcoin egyenlő lesz a dollárral, amely 20 évvel ezelőtt lett hivatalos pénzneme. A pénzügyi elemzők úgy gondolják, hogy ez a lépés nézeteltérést okozhat az IMF és a közép-amerikai ország között. Természetesen a kriptopiac résztvevői izgalommal figyelik az eseményeket és várják, hogy az új valuta bevezetése más országokra is ösztönző hatással lesz-e.

Az El Salvador-i elnök jelezte, hogy országos szinten elérhető tanfolyamokat tartanak majd a lakosság számára, ahol megtanítják a kriptovaluta helyes használatát.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés