Új hiperszonikus fegyvert tudhat magáénak az amerikai hadsereg

2021. június 10. 21:16
Az amerikai hadsereg nemrégiben nyilvánosságra hozta legújabb hiperszonikus, nagy hatótávolságú rakétáját.

Az LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) nagy hatótávolságú hiperszonikus fegyver 2775 kilométernél nagyobb távolságot is képes elérni

– mondta a hadsereg szóvivője. 

Tehát abban az esetben, ha Kína úgy döntene, hogy betör Tajvanba, az amerikai hadsereg Guamból, az egyik legfontosabb katonai támaszpontjáról könnyen bombázhatja a támadókat. Ezért sem meglepő, hogy az amerikai hadsereg mindeddig nem hozta nyilvánosságra a rakéta hatótávolságát, hiszen, ha azt Tajvanban, Japánban, Dél-Koreában vagy Indiában telepítenék, könnyű célpontként szolgálna Kína számára.

Robert Strider, a hadsereg hiperszonikus projektirodájának (Army Hypersonic Project Office) igazgatóhelyettese beszélt a folyamatos technológiai fejlesztések fontosságáról, melyekkel biztosíthatják dominanciájukat. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a hiperszonikus rakétarendszer kombinálja a sebességet, hatótávolságot, manőverezhetőséget és lehetővé teszi a gyors támadásokat az erősen védett célpontok ellen is.

A haditengerészet és a hadsereg közös projektje

Az LRHW rakéta kulcsfontosságú elemeit a haditengerészettel szorosan együttműködve fejlesztik, ami azért is halad gördülékenyen, mert a hiperszonikus fegyvereikhez használt csúszótestet mind a haditengerészet, mind a hadsereg alkalmazza. A rakétarendszer egy rakétahajtóműből áll, tetején csúszósínes rakétafejjel, mely nagyfokú manőverezhetősége miatt felülmúlja a világ legfejlettebb rakétarendszereit is. 

Azt kell mondjam, hogy jól állunk az LRHW projekt elkészítésével és leszállításával, hamarosan teszteljük a fegyver konfigurációját és még ebben az évben eljuttatjuk a hadsereghez

– zárta mondandóját Robert Strider.

Kína és az Egyesült Államok közti feszültség egyre csak növekszik, így egyre gyorsabban fejlesztik és telepítik az újabbnál újabb hiperszonikus fegyvereket, így már csak idő kérdése, hogy mikor váltják be ígéretüket és szorítják ki ellenfelüket hatalmi pozíciójukból.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában