Bővítenék tevékenységüket Kínában az európai vállalatok egy új felmérés szerint

2021. június 9. 9:44
Bővítenék tevékenységüket Kínában az európai vállalatok a járványhelyzet miatt életben lévő korlátozások enyhítését követően – derül ki az Európai Unió Kínában működő kereskedelmi kamarájának friss, éves felméréséből.

A vizsgálatban részt vevő vállalatok arról számoltak be: előnyt tudtak kovácsolni abból, hogy a kínai gazdaság a járvány megfékezését követően a világ legnagyobb gazdaságai közül elsőként kezdett helyreállni a múlt évben.

A válaszadók 59 százaléka bővítené tevékenységét a távol-keleti országban, és mindössze 9 százalék jelezte, hogy a kivonulást fontolgatják.

A Kínában működő európai vállalatok legfőbb problémáik között a korlátozott piaci hozzáférést, illetve a belföldi versenytársaikkal szembeni hátrányt említették.

A válaszadók 16 százaléka továbbra is panaszkodott a kényszerített technológiaátadás gyakorlatára.

A felmérésben részt vett vállalatok 73 százaléka nehézségként élte meg ezen kívül, hogy a járvány miatti korlátozások gátolják a külföldi szakértők Kínába utazását, illetve ott maradását.

Mindazonáltal az európai cégek összességében derűlátóan tekintettek a növekedési kilátásaikra Kínában. Az üzleti várakozások 2014 óta a legpozitívabb szintre javultak: a válaszadók csaknem 68 százaléka bizakodóan vélekedett a saját szektorának üzleti kilátásairól.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés