Magyar sportág a magyar iskolákban: együttműködési megállapodást kötött az ITM és Teqball Magyarország Kft.

2021. június 8. 17:02
Együttműködési megállapodást kötött az ívelt lábtenisz asztalokat gyártó Teqball Magyarország Kft. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden Budapesten.

Erre azt követőn került sor, hogy a Teqball a Tanítsunk Magyarországért! program keretében 69 kistelepülési általános iskola és 7 egyetem részére biztosított Teqball LITE asztalt az elmúlt tanév folyamán.

A megállapodást György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a Tanítsunk Magyarországért! program alapítója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója és vezérigazgatója látta el kézjegyével.

György László elmondta: a Tanítsunk Magyarországért! program célja, hogy olyan maradandó élményeket nyújtsanak a mai diákoknak, amelyeket egy életen át hasznosítani tudnak a tanulás és a munka során.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a mára nemzetközileg is sikeres Teqball egy magyar innováció, és ennek kapcsán leszögezte: mi magyarok büszkék lehetünk innovatív képességünkre és kreativitásunkra. Ugyanis a történelem komoly kihívások elé állított minket és szabadságunk megőrzéséhez szükség volt a kreativitásra - tette hozzá az államtitkár.

Ugyanakkor a magyar nyelv sajátos, bonyolult struktúrája is másfajta gondolkodásra késztet minket, amelynek nyomán komplexebb, bonyolultabb feladatok megoldására válunk képessé - mondta György László.

A Tanítsunk Magyarországért Program

A Tanítsunk Magyarországért 2018. december 5-én útjára indított komplex, főként a kortárs mentorálás módszerére építő szakmai program, melynek célkitűzése kettős. A mentorálásba bevont általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátíthatnak el, amelyek segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Emellett a program fontos célkitűzése a közösségépítés, a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése.

Minden félévben újabb és újabb egyetemek, általános iskolák, mentorok és mentoráltak csatlakoztak a programhoz. A program 2018. decemberi indítása óta egy szintet már lépett. Az indulásnál bevont négy egyetem 188 hallgatója 796 diákot mentorált 35 településen. A 2020-as őszi félévben a járványhelyzet ellenére már hét egyetemről kerültek ki hallgatók összesen 377-en, akik 1633 általános iskolást mentoráltak 58 településen. Ebben a félévben már 549 mentor és 2326 mentorált vesz részt a programban. 2021. szeptemberétől a program újabb jelentős növekedési ugrás előtt áll. 

Huszár Viktor a Teqballt olyan, a Rubik kockához hasonló innovációnak nevezte, amely nemzetközi sikereket eredményezett.

Az is elhangzott: a magyar fejlesztésű, nemzetközileg rendkívül népszerű sportág  az olimpiai sporttá válás kapujában áll. A felajánlásnak köszönhetően országszerte több ezer diák sportolhat ingyenesen, illetve ingyenes képzést is biztosítanak a testnevelő tanárok számára.

A Tanítsunk Magyarországért! egy 2018. december 5-én útjára indított komplex, főként a kortárs mentorálás módszerére építő szakmai program. A mentorálást a programban résztvevő egyetemek hallgatói végzik. A cél az, hogy a mentorált általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátíthatnak el, amelyek segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Emellett a program fontos célkitűzése a közösségépítés, a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése is.

Ebben a félévben már 549 mentor és 2326 mentorált vesz részt a programban, és a tervek szerint szeptembertől ismét jelentősen bővül résztvevők köre.

A megállapodás aláírását követően a Pest megyei Tinnye általános iskolás tanulói ki is próbálhatták a Teqball asztalokat.

Teqball, az új magyar sportág
 

A Teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet egy ívelt asztalon játszanak. A játékosok, a karok és a kezek kivételével, a test bármely részével hozzáérhetnek a futball-labdához. Egyesben két játékos, párosban négy játékos játszhatja. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strand körülményeket, tehát a homoktalajt is.

A térfeleket elválasztó háló szilárd és ellenálló, így a labda visszapattan róla, lehetővé téve a folyamatos játékélményt. Összhangban a hivatalos teqballszabályokkal, az asztalok felépítése lehetővé teszi, hogy a szerencse vagy a véletlen semmilyen formában ne befolyásolhassa a játékot; a játékosok kizárólag tudásukra és képességeikre hagyatkozhatnak. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére.

Szabályok: 

●    A teqball bármilyen 5-ös méretű focilabdával játszható
●    A teqballt egyéni és páros formában, vagyis kettő vagy négy ember tudja játszani  
●    Egy teqballmérkőzés két nyert játszmáig tart
●    Egy játszma megnyeréséhez 12 pontot kell elérni, 11–11 esetén a következő pont dönt, de döntő szett esetén két pont különbséggel lehet megnyerni a szettet
●    A játékosoknak vagy csapatoknak két lehetősége van a sikeres adogatás végrehajtására
●    A játékosok vagy csapatok minden négy pont után cserélnek adogatást
●    Tilos ugyanazzal a testrésszel érinteni vagy átadni a labdát kétszer egymás után
●    Minden játékos vagy csapat maximum háromszor érhet a labdába bármely testrésszel – a karok és kezek kivételével – mielőtt visszajuttatná azt az ellenfél térfelére
●    Páros játék során minimum egy passz kötelező a visszajuttatást megelőzően
●    Tilos hozzáérni az asztalhoz és az ellenfélhez a játék során
●    Csusza (amikor az asztal élét éri a labda) esetén meg kell ismételni a labdamenetet, abban az esetben, ha labda a földre pattan a csuszát követően

 

(MTI, Makronóm, fotó: MTI/Mónus Márton)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés