György László: A munkaerőbe való befektetés fontos beruházásösztönző

2021. június 5. 18:54
Az egyik legfontosabb beruházásösztönző intézkedésnek a munkaerőbe való befektetést jelölte meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) helyi és megyei vállalkozóknak tartott, a gazdaság újraindításáról szóló fórumán.

György László elmondta, hogy a munkabér két megyében nőtt a leginkább, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyében, ahol a két legnagyobb autógyár található. Véleménye szerint ez várható Debrecenben is a BMW üzemének beindulásával, és arra biztatta a helyi vállalkozókat, hogy fektessenek a munkaerőbe.

A pandémiás időszakra visszatekintve György László hangsúlyozta: nehéz időket élt meg az ország, ám az EU átlagánál kisebb veszteséget szenvedett el.

Az idei év első negyedévében a növekedés alapján Magyarország az EU top 5-ben volt, a foglalkoztatás terén pedig sikerült felzárkózni a V4-ekhez.

A munkanélküliségi mutatót is sikerült a top 5-ben tartani,  mindezt a fiatalok elhelyezkedését segítő intézkedésekkel, a szakképzés átalakításával, a nők munkaerőpiacra való bevonásával, az alacsonyan képzettek és a nyugdíjasok segítésével, valamint a külföldön dolgozó, de hazatérők itthon tartásának segítésével sikerült elérni – mondta.

Az államtitkár szerint a gazdaság újraindításában fontos szerepet tölt be a vállalkozások digitális átállásának segítése, de ide sorolta az egyetemek modellváltását is.

A 2021-27-es európai uniós költségvetési ciklus legfontosabb támogatási programjai közt említette a Magyar multi programot, a Zöld energia programot, a Magyar falu programot, valamint a vállalati továbbképzések és a felnőttképzések átalakítását. Hangsúlyozta, hogy a pályázatok nyerteseinek húzniuk kell a magyar gazdaságot.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés