Egyre feszültebb a munkaerőpiac: inkább felmondanak, minthogy visszatérjenek az irodába

2021. június 8. 9:12

Írta: Takács Zsolt
Teret nyert az otthoni munkavégzés a világon és a folyamat lehet, hogy nem visszafordítható. A munkavállalók szerint ez az új alapállapot és sokan nem hajlandók visszatérni az irodába, írja a Bloomberg.

James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke szerint

az amerikai munkaerőpiac sokkal feszültebb, mint amilyennek látszik.

Jelenleg minden elemző a következő hónap munkaerőpiaci adataira vár, de a Bloomberg arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy sok fehérgalléros munkás hagyja ott az állását ahelyett, hogy visszatérne az irodába.

A probléma gyökere ott található, hogy a koronavírus alatt sok munkavállalót vettek fel teljes mértékben távoli munkavégzési modellben, de sokakat most először behívnák a cégek az irodába.

A Bloomberg adatai aggasztóak lehetnek a JPMorgan és a többi bank számára, amelyek továbbra is arra kérik a munkavállalókat, hogy menjenek be az irodába. Közben a nagy techvállalatok – mint például a Google – a „dolgozz bárhonnan” elvet alkalmazzák.

A vakcináknak köszönhetően enyhülni látszik a koronavírus-járvány és ezért több vállalat visszahívná az alkalmazottait az irodába, de sokan már teljesen máshogy tekintenek a távmunkára, mint a vírus előtt. Ez feszültséget szül a munkavállaló és a munkáltató között. A Bloombergnek nyilatkozó munkavállalók leginkább a szigorú vezetési stílus miatt aggódnak, mivel szerintük az ezt követő menedzserek lesznek az irodai munkavégzés leghangosabb szószólói. Ők általában a korábbi vezetői generációhoz tartoznak, akik még azt hiszik, hogy csak akkor dolgozik valaki, ha a vezető látja, hogy az irodában, az asztalánál ül. Ez persze részükről egy hatalmi játék is.

A szakértők szerint még korai megmondani, hogyan fog kinézni a koronavírus utáni munkakörnyezet, de a Kastle Systems adatai szerint eddig az amerikai dolgozók mintegy 28 százaléka tért vissza az irodába.

Az utazással töltött idő megtakarítása leginkább az idősebb, gyermekes munkavállalók számára volt kritikus, de az ezzel járó költségmegtakarítás is fontos faktor, bár a harmadik helyen szerepel a koronavírusnak való kitettség is – derül ki a FlexJobs áprilisban végzett kutatásából, ahol a válaszadók több mint egyharmada mondta azt, hogy

évente legalább ötezer dollárt spórol meg a távmunkával.
A távmunka előnyei

A Bloomberg által megkérdezett holland munkavállaló, Jimme Hendrix az utazással megspórolt időt barátnője vállalkozásának fejlesztésére fordítja, miközben épp autójának a kerékpárra cserélését fontolgatja.

A ZeroHedge szerint azoknak a vállalatoknak, amelyek erőltetik az irodai munkavégzést, fel kell készülniük a munkavállalók elvesztésére és a távozókon belül is a legpiacképesebbek fogják először elhagyni a vállalatot.

A PwC januári kutatásában 133 vezetőnek csak 20 százaléka mondta, hogy vissszatérne a pandémiát megelőző rutinra, de csak 13 százalékuk kész arra, hogy végleg elhagyja az irodát és távmunkára álljon át.

A vezetők szerint a legjobb gyakorlat az, ha a munkavállalók heti három napot tartózkodnak az irodában.
Vezetők szerinti legjobb munkába járási gyakorlat

A lavina már el is indult, a Bloombergnek nyilatkozó Gene Garland elmondta, hogy két kollégája azonnal beadta a felmondó levelét, amikor újra vissza kellett volna menni az irodába.

Volt olyan munkavállaló, aki egy rövid személyes munkahelyi találkozó miatt mondott fel egyből, de elmondása szerint nagyon gyorsan új pozícióra talált, ahol már azonnal engedélyezték a távmunkát.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés