Kijött a részletes adat: a meglepetést is felülírta a magyar növekedés

2021. június 1. 9:13
Az előző negyedévhez képest az előzetesen jelentett 1,9 százalékkal szemben 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nyers adatok szerint pedig csak 2,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, írja a KSH. A növekedés az iparnak, az építőiparnak és a szolgáltató szektornak köszönhető.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 I. negyedévében 2,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 2 százalékkal nagyobb, az előző év azonos negyedévinél 1,6 százalékkal kisebb lett.

Nem vallott szégyent az ipar

Az ipar teljesítménye 3,4, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamosberendezés-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 2,4 százalékkal mérséklődött, a mezőgazdaságé 2,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, írja a KSH.

Gyengébb szolgáltatások

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,5 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (–47,7%), illetve a szállítás, raktározás (–11,1%) nemzetgazdasági ágban volt. A kereskedelem teljesítménye 0,3 százalékkal mérséklődött. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 5,4, a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatásé 9,4 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,4 százalékkal nőtt. A közigazgatás hozzáadott értéke 2,5 százalékkal nagyobb, az oktatásé és az egészségügyé 3,8, illetve 2,3 százalékkal kisebb lett, derül ki a KSH tájékoztatójából.

A bruttó hazai termék 2021. I. negyedévi, 2,1 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 2,1, az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a leginkább (0,8 százalékponttal) a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogta vissza a GDP-t. Az ipar 0,7 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt, írja a KSH.

Csökkenő fogyasztás és beruházás, de az állam közbelép

A háztartások tényleges fogyasztása 3,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 4,8 százalékkal csökkent. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 6,5 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (pl. a turisták) fogyasztási kiadása az idei év I. negyedévében is jelentősen visszaesett. Ezen belül a tartósság szerinti csoportok többségénél – féltartós (–6,9%) és nem tartós (–2,6%) termékek, illetve szolgáltatások (–11,1%) – ugyancsak csökkent a hazai fogyasztási kiadások volumene, miközben a tartós termékeké (1,7%) enyhén nőtt.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,3, a közösségi fogyasztásé 10,4 százalékkal nagyobb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,6 százalékkal alacsonyabb lett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az I. negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene enyhén mérséklődött, a gép- és berendezésberuházásoké nőtt. A beruházásokon belül a legnagyobb súllyal rendelkező nemzetgazdasági ágak közül az ingatlanügyletek és a közigazgatás, védelem esetében jelentősen emelkedett, a feldolgozóiparban és a szállítás, raktározásban jelentősen csökkent a beruházási volumen.

A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 12,4 százalékkal esett vissza.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás az I. negyedévben összességében 4,3 százalékkal alacsonyabb lett.

2021 I. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján

A gazdaság teljesítménye 2,0 százalékkal növekedett.

A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 0,3, az iparé 3,1, az építőiparé 6,0 százalékkal, a szolgáltatásoké 2,2 százalékkal nőtt.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,9, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,5, a közösségi fogyasztás 2,6 százalékkal nagyobb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6 százalékkal mérséklődött. A külkereskedelemben az export 1,6, az import 0,8 százalékkal emelkedett.

(KSH)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés