Karácsony Gergely és az ellenzéki vezetésű kerületek is várják a választ: jár-e kompenzáció Budapestnek

2021. június 1. 8:20
Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki vezetésű kerületek polgármesterei még mindig várják a választ: jár-e kompenzáció Budapestnek a kiesett iparűzésiadó-bevételek miatt – írták közös, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben a polgármesterek.

Úgy fogalmaztak: „az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát, folytatja a városok kifosztására, a változásra szavazó budapesti többség megbüntetésére és az önkormányzatiság kiüresítésére alapozott károkozását”.

Azt írták: a kormány ígérete szerint május 31. volt a határideje annak, hogy megtudják, jár-e kompenzáció Budapestnek az iparűzési adó kiesett bevételei miatt. A határidő hétfőn lejár, és

továbbra sem kaptak sem választ, sem tájékoztatást a kormánytól, hogyan kívánják pótolni azt a több tízmilliárd forintos bevételt, amelytől a főváros elesett.

Kiemelték: „december óta lett volna idejük kitalálni, hogyan kártalanítják a budapestieket, ám ehelyett csak mellébeszélést, konkrét hazugságokat kapott a főváros”. A kormány tavalyi döntése 31 milliárd forintot vont el a fővárostól és a kerületektől.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az iparűzési adóból származó bevételek évek óta a városüzemeltetés költségeit fedezték. Az elvonásokkal tehát a városvezetést nehéz helyzetbe hozták, „a városlakókat viszont megsarcolták” tették hozzá.

Azt írták: a kompenzáció jellemzően olyan településeknek járt, ahol kormánypárti a városvezetés. „A szándékuk tehát egyértelmű: bosszút állni és kivéreztetni azokat a városokat, köztük a fővárost, ahol 2019 októberében ellenzéki polgármestert választottak” – emelték ki.

Az ellenzéki polgármesterek szerint a kormány nyíltan különbséget tesz állampolgárok között: ellenzéki város, kormánypárti város.

„Utóbbinak minden jár, előbbinek még az sem, amihez joga lenne”

– közölték.

„Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy megőrizzük a közszolgáltatásokat és működésben tartsuk a várost” – hangsúlyozták az ellenzéki vezetők.

(MTI, fotó: MTI/Balogh Zoltán)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés