Nem jött be az egykepolitika: Kína most már három gyereket is engedélyez a családoknak

2021. május 31. 10:19

Írta: Nagy Márton
Végérvényesen megdőlni látszik a kínai egykepolitika. Miután 2016-ban már engedélyezték két gyermek vállalását is, hamarosan már három gyermek is lehet a kínai családokban. A kínai állampárt ezzel akarja felvenni a harcot az egyre inkább elöregedő társadalom ellen, de kérdéses, hogy időben léptek-e.

Kína minden párnak megengedi majd, hogy három gyermeket vállaljon, ezzel harcolva a csökkenő születésszámok és az elöregedő népesség ellen – adta hírül hétfőn a Bloomberg a kínai Xinhua hírügynökségre hivatkozva. A kínai tudósítás szerint „a páronkénti három gyermek megengedése és az azt támogató intézkedések elindítása segíti majd a társadalom struktúrájának javítását”. Az ugyanakkor még nem tisztázott, hogy az új szabályok mikortól lépnek életbe, de valószínűsíthetően az idén kezdődő ötéves terv részét képezik majd. A születésszám növelése mellett Kína a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését is tervezi.

A mostani intézkedések nem előzmény nélkül érkeztek: a világszerte elhíresült egykepolitikán 2016-ban már lazítottak, s engedélyezték a második gyermek vállalását is. Ez ugyanakkor nem vezetett a születésszámok növekedéséhez. A Bloomberg számításai szerint

ha továbbra is csökkenő tendenciát mutat majd a kínai születési ráta, akkor a kínai népesség még 2025 előtt elérheti a csúcspontját.

Az elmúlt évtizedben mért 0,53 százalékos átlagos éves népességnövekedés az 1950-es évek óta a leglassabb volt. A tavalyi évben pedig mindössze 12 millió gyermek született Kínában – a születések száma 1961 óta nem volt ilyen alacsony.Az évenkénti születések száma Kínában. (Grafika: Bloomberg)

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés