Ha elszáll felettünk egy repülőgép, nem biztos, hogy van benne pilóta

2021. május 31. 21:40
A Skyborg vezetői csapata egy több mint 2 órás pilóta nélküli tesztrepülést hajtott végre az ACS rendszerű Kratos UTAP-22 repülőgéppel. A tesztrepülés az Autonomous Attritable Aircraft Experiment, vagyis az AAAx kampány első mérföldköve volt, mely rendkívül sikeresnek bizonyult.

A repülés során a gép az alapvető funkciók mellett válaszolt a navigációs parancsokra, tartotta magát a kijelölt útvonalhoz és összehangolt manőverezést is demonstrált. A teszt során az is kiderült, hogy az autonóm gép rendkívül jól kommunikál azokkal a repülőkkel is, amelyeket pilóták irányítanak, így egy bevetés során akár majd vegyesen is lehet alkalmazni a gépeket.

A továbbiakban ez a sikeres eredmény meghatározó tényező lesz az autonóm repülők különböző módokon történő integrálásában. A Skyborg Vanguard program célja ugyanis a teljes küldetés autonóm repülőgépekkel történő megoldása, mellyel munkaerőt és költségeket spórolva lehetne ugyanolyan hatékonyan működni.

A meglévő rendszereket pedig folyamatosan lehet majd fejleszteni is, mellyel egyre összetettebb küldetéseket is el tudnak végezni a repülők önállóan. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vuhanra atombombákat?

Csak úgy vírustagadólagosan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában