Írország nem kér a globális diktátumból: alacsonyan tartják a vállalati adót

2021. május 28. 15:02

Írta: Takács Zsolt
Az amerikaiak szerint a globális vállalati adózásról szóló egyezmény szinte kész, de lesz ehhez néhány szava Írországnak is.

Egyes jelentések szerint a G7-ek és a Fehér Ház már majdnem megállapodott a minimális globális társasági adó kulcsáról, ám ebből Írország nem kér.

Írország nem tagja a G7-nek, viszont az OECD-nek és az Európai Uniónak igen, ennek értelmében pedig hozzá kell járulnia a változásokhoz, de a Sky News értesülései szerint Írország nem akarja megnövelni a jelenleg hatályban lévő – óriási hasznot termelő – 12,5 százalékos társasági adót, amely az egyik legalacsonyabb szint a fejlett világban.

Az Egyesült Államok döntéshozói a globális minimum társasági adó kulcsát 15 százalékban határoznák meg, ami Magyarország számára is hátrányos lehet, mivel

hazánkban még Írországnál is alacsonyabb, 9 százalékos a társasági adó.
Társasági adókulcs változása

Az OECD támogatja a globális társasági adóról szóló javaslatokat, de a szervezet szerint egyértelműen meg kellene határozni, hogy hol és milyen módon vezetnék be a reformokat.

Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter elmondta, hogy fenntartásai vannak az amerikai tervekkel kapcsolatban, miszerint a minimum globális társasági adó a jövőben megakadályozná a vállalatokat, hogy adóparadicsomokba menekítsék a profitjukat és annak adóját, főleg abban az időben, amikor

Joe Biden az elmúlt évtizedek legnagyobb adóemelését tervezi bevezetni.

A Sky Newsnak adott interjújában Donohoe elmondta, hogy aggodalommal tölti el, hogy a minimum adóval csak egyes országok és bizonyos méretű gazdaságok járnának jól.

Új trükkök, új szabályok

Ez a nemzetközi egyezmény lenne az évszázad legnagyobb változása a globális társasági adórendszerben. Korábban a vállalatoknak sokkal nehezebb volt különböző számviteli és jogi kiskapuk útján lecsökkenteni az adóterhet. Ma már mindennapos, hogy a vállalatok dollármilliókat fizetnek alacsonyabb adókulccsal rendelkező országokban, károsítva ezzel a székhelyük szerinti országot.

A Biden-adminisztráció pedig ezzel az adóelkerüléssel venné fel a harcot. Az Egyesült Államokban a döntéshozók azt tervezik, hogy megnövelik a jelenleg 21 százalékos társasági adót 28 százalékra és megemelnék az adó mértékét azon amerikai vállalatok esetében, amelyek a tengerentúlon működnek, de már az Egyesült Királyság is tervezi az adók emelését.

Társasági adókulcsok és a globális minimum társasági adó mértéke

Ha Írország nem fogja változtatni az adókulcsot, az jelentősen megnehezíti az Egyesült Királyság helyzetét.

„Támogatom a tervezetet, de az alacsony 12,5 százalékos adókulcsunkat érvényesíteni fogom” – mondta Donohoe. Az ír pénzügyminiszter szerint az alacsony adókulcsnak a jövőben a megállapodás alappillérének kell lenni és szerinte partnereik megértik az aggodalmát.

Lapok szerint bármilyen ajánlattal is áll elő az Egyesült Államok, az nem lesz elég jó Írországnak.

Annak ellenére, hogy az amerikai diplomaták szerint az egyezmény már szinte kész van, még rengeteg akadály állhat a nemzetközi egyezmény elé.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés