A franciák és németek globális, társasági minimumadót szeretnének, az írek már nemet is mondtak

2021. május 27. 11:00
Franciaország és Németország szerdán arra kérte a partnereit, hogy járuljanak hozzá a történelmi megállapodáshoz a vállalatok nemzetközi adórendszeréről.

Nem szeretnének adóversenyt

„Egyértelműen adódik az alkalom, hogy történelmi megállapodásra jussunk a G7-ek jövő heti és a G20-ak július eleji találkozóján” – mondta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter német kollegájával, Olaf Scholz-cal tartott közös sajtótájékoztatóján a francia-német gazdasági és pénzügyi tanács ülésén.  

Olaf Scholz inkább optimistának mutatkozott a megállapodást illetően, amely szerinte véget vethetne az államok közötti katasztrofális adókonkurenciának.

„Nagyon közel vagyunk egy nemzetközi megállapodáshoz, amely a vállalatok nemzetközi adórendszerének forradalmát jelentené, tudniillik az adózási jogok valódi megosztását és egy globális minimumadót” – mondta.

Az OECD a háttérben évek óta ezen dolgozik

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) belül már évek óta folyik egy egységes, globális, társasági minimumadó kidolgozása. Az elképzelést a közelmúltban Joe Biden amerikai elnök is szorgalmazta a nemzetközi nagyvállalatok nyereségének legalább 15 százalékos megadóztatásával minden olyan országban, ahol jelentős tevékenységet folytat az adott cég.

Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter kedden az OECD-n belül folyó tárgyalások kapcsán jelezte, hogy

Írország nem kívánja a 12,5 százalékos társasági adóját megemelni.

Az ír mérték az egyik legalacsonyabb a világon, az ország mégsem kívánja a globális törekvéseknek alávetni magát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával az MTI-nek Párizsban elmondta, hogy a magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne.

„Az amerikai adminisztráció változása történelmi lehetőséget teremtett, hogy csatlakozzon ahhoz az állásponthoz, amelyet Németországgal képviselünk egy igazságosabb nemzetközi adózás érdekében. Ez történelmi lehetőség, és a lehetőségeket meg kell ragadni, amikor adódnak. Ez pedig most van. Most dől el” – fogalmazott a francia miniszter.

15 százalékos lenne a globális adó

A G7-országcsoport (Kanada, Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia) tagjai közül Franciaország és Németország egyértelműen támogatja a globális minimumadót, és úgy véli, hogy a 15 százalék jó kompromisszum lenne.

„Az első lépcsőfok a jövő héten lesz a G7-ek londoni találkozóján június 4-én és 5-én” – mondta Bruno Le Maire. „Megállapodtunk Olaf Scholz-cal és Rishi Sunak brit pénzügyminiszterrel, hogy a G7-en egy megállapodás körvonalazódhat erről az új nemzetközi adórendszerről” – mondta a francia kormánytag.

Ezt követően a G20-ak július 9-én és 10-én ülnek össze Velencében, ahol folytatódhat az egyeztetés Le Maire szerint, akinek meggyőződése, hogy „lépésről lépésre sikerülhet meggyőzni a partnereinket”.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés