Építőipari bumm zajlik az Unióban?

2021. május 21. 9:20
Nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben márciusban, havi és éves összevetésben is.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 2,7 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 2,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés márciusban az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben az euróövezetben 18,3 százalékkal, az unió egészében pedig 14,9 százalékkal bővült az építőipari termelés. A jelentős növekedést részben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések következtében kialakult alacsony bázis okozta.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 10 országból ugyanis nincs márciusra vonatkozó adat.

Az elérhető adatok alapján márciusban a legnagyobb havi növekedést Magyarországon volt 11,5 százalékkal, majd Németország (+10,8 százalék) és  Szlovákia ( +9 százalék) következett. A legnagyobb havi csökkenés Franciaországban volt 7,3 százalékkal, amelyet Svédország (-3,1 százalék) és Spanyolország (-0,9 százalék) követett.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedés Olaszországban (+74,5 százalék), Franciaországban (+46,3 százalék) és Belgiumban (+36,3 százalék) volt. A legnagyobb csökkenést Spanyolországban jegyzeték fel, 13,2 százalékosat, de 12,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés éves összevetésben Lengyelországban és 4 százalékkal Finnországban.  

A 2020-as év egészét tekintve az euróövezetben 5,7 százalékkal, az unióban pedig 5,0 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző évhez képest.

(MTI)

Borítókép: Épül a 2023-as atlétikai világbajnokságra a Nemzeti Atlétikai Stadion a főváros IX. kerületében, a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre lévő telken, a Duna, a HÉV és a Ráckevei (Soroksári)-Duna által határolt barnamezős területen. A Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Program keretében nemcsak egy stadion épül, hanem egyúttal rehabilitálnak egy igen értékes Duna-parti területet is, valamint a fővárosiak számára egy új közpark valósul meg. MTVA/Bizományosi: Róka László


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés