Megdöbbentő adat: úgy menetel át a válságon a magyar gazdaság, hogy meg sem érzi

2021. május 18. 9:27
Óriási meglepetésre Magyarország bruttó hazai terméke 2021 első negyedévében az előző negyedévhez képest (szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint) 1,9 százalékkal nőtt, az eurózónás országoknál gyorsabban. A GDP 2021 első negyedévében a nyers adatok szerint 2,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A meglepetés mértékére példa hogy a szakértők többsége átlagosan 0,3 százalékos csökkenést várt negyedéves alapon és a legoptimistább előrejelző is csak 1 százalékos növekedést várt. A magyar gazdaság viszont a legoptimistább elemző várakozásait is „megduplázta”.

Az első negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 1,9 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye. A növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá, írja a KSH.

Az uniós összehasonlításban számításba vett, minden egyszeri tételtől megtisztított, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat szerint az idei első negyedévi GDP volumene 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, amikor 2,1 százalékos volt a növekedés. Ugyanez a mutató a tavalyi második negyedévben 13,3 százalékos, a harmadikban 5,3 százalékos és negyedikben 3,9 százalékos csökkenést mutatott.

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt úgynevezett

évesített index 7,7 százalékos növekedést jelez az első negyedévben.

Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított aktuális negyedéves változás négy negyedévig folytatódna. Az évesített index váratlan visszaesés hatására hamarabb csökken, és a kilábalás folyamatát jobban követi, mint az előző év azonos időszakához viszonyított, szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott volumenindex, jegyezte meg a KSH.

A negyedéves GDP-adathoz fűzött lábjegyzetben a hivatal figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat okozott, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezért a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a későbbi revíziók nagyságát.

Az első negyedévi GDP részeletes adatait június 1-én közli második becslése alapján a KSH.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés