Zöld kötvényt bocsátott ki a Vajda-Papír Kft.

2021. május 14. 04:44

Zöld kötvény bocsátott ki 9,9 milliárd forint értékben a Vajda Papír Kft.; a magyar piacon vezető higiéniai papírtermékgyártó az első ipari termelő vállalat, amely megjelent a zöldkötvény-piacon – közölte a cég csütörtökön, a kötvények tőzsdei aukcióját követően.

2021. május 14. 04:44

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvény programjában (Nkp) kibocsátott kötvényre 16,6 milliárd forint értékű ajánlat érkezett.

A fix kamatozású, amortizálódó kötvény futamideje 10 év, a kötvény kupon mértéke 3,5 százalék, a hozama pedig 2,82 százalék.

Vajda Attila, a cég alapító-ügyvezető igazgatója a közlemény szerint emlékeztetett rá, hogy a tavalyi sikeres, 11 milliárd forintos kötvénykibocsátás után ez a második eredményes kibocsátásuk a jegybanki programban. A 9,9 milliárdos forrással a cég a dunaföldvári üzemének újabb gyáregységgel való bővítését alapozza meg, egyben eleget tesznek a vállalat Zöld stratégiájában foglalt vállalásainak is.

A Vajda-Papír tavaly novemberben jelentette be, hogy újabb gyáregységet épít Dunaföldváron, amely a gyártási kapacitás bővítésén túl az alapanyag-gyártás biztosításával kiszámíthatóbbá, más alapanyag beszállítótól függetlenné és környezetkímélőbbé teszi a termelést. A vállalat 16 milliárd forint értékű beruházásához, amely 520 munkahelyet véd meg és 50 új munkahelyet teremt, a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújtott.

Vajda Attila szerint a beruházással a vállalatcsoport gyártókapacitása 50 százalékkal, 70 ezer tonnával nőhet, miután az új üzem 2022. első felében megkezdi működését. Egy alappapírgyártó gépsor beüzemelése révén pedig teljessé válik a saját előállítású alapanyag biztosítása a cég higiéniai termékeihez, a beruházással a vállalat többletbevétele várhatóan eléri az évi 15 milliárd forintot.

A közlemény szerint a kötvények zöld minősítését vizsgáló olasz Sustain Advisory cég megállapította, hogy a beruházás megfelel a minősítés kritériumainak nevezetesen, hogy a célok között szerepel az energiahatékonyság, a megújuló energiák arányának növelése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodás, illetve a vízfogyasztás csökkentése. Ezen túl biztosított az öko-hatékony és/vagy körforgásos gazdasághoz igazított termékek, gyártási technológiák és folyamatok alkalmazása, valamint az erdők védelme.

A közleményben Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte: a hazai vállalati zöldkötvény-kibocsátások hozzájárulnak az ország klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak eléréséhez. Az MNB elkötelezett abban, hogy a magyarországi vállalati kötvénypiacon további, hasonlóan sikeres kibocsátásokra kerüljön sor.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a közlemény szerint hozzátette, a Vajda-Papír által kibocsátott zöld kötvény nemcsak a fenntarthatósági célok hazai tőkepiacon való megjelenése és az MNB európai központi bankok között elsők között meghirdetett Zöld Programját tekintve jelentős mérföldkő, hanem a Budapesti Értéktőzsde kötvényplatformja, a BÉT Xbond történetében is, hiszen ez az első olyan hazai, vállalati zöld kötvény, amely nem az ingatlanszektorhoz kötődik.

A tájékoztatás szerint a Vajda-Papír Csoport árbevétele tavaly 10 százalékkal 52 milliárd forintra nőtt, adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) hatmilliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban még 2,5 milliárd forint volt. A vállalat az idén a belföldi és az exportpiacokon is enyhe növekedéssel számol.

A higiéniai papírtermékekből a belföldi fogyasztás 55-60 százalékát a Vajda-Papír állítja elő, a termelés 40 százalékát szállítják külföldre.

A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit Skandináviába, a Baltikumba valamint Kelet-Közép-Európa több mint 20 országába szállítják. A cég 2013-ban Norvégiában is nyitott egy több mint 130 új munkahelyet teremtő leányvállalatot.

A cég 21 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik