Ennyi volt: szétbombázta az amerikai gazdaságot, hogy Biden ingyenpénzt ad a semmittevésért

2021. május 14. 15:02

Írta: Takács Zsolt
Egy független McDonald’s franchise érdekképviselet arra figyelmeztet Amerikában, hogy a magasabb fizetések, a szerződéskötéskori bónuszok és a fizetett interjúk (mert már ezért is fizet a cég) már nem vonzzák be a munkavállalókat és a nagylelkű munkanélküli segélyek tovább súlyosbítják a munkaerőhiányt – írja a Bussiness Insider. Több pénzt lehet keresni otthonmaradással, mint munkával.

NOA (National Owners Association) a McDonald’s franchise partnerek független, saját finanszírozású érdekképviselete. A csoport most levélben kritizálta az Egyesült Államokban jelenleg érvényben lévő munkaerőpiaci támogatásokat és segélyeket.

Az elmúlt héten ugyanis csak 266 ezer munkahellyel bővült az amerikai munkaerőpiac az előzetesen várt egymillió helyett. A levélben többek között kiemelik, hogy az emberek nem fognak elmenni dolgozni addig, amíg több pénzhez jutnak a munkanélküli segély révén és erről

nem az emberek, hanem a rendszer tehet.

A szerzők szerint már óriási a baj, ha a fizetett interjúk, a szerződéskötéskori bónuszok és a magasabb fizetések sem segítenek.

Neema Ardebili, az ADP alelnöke elmondta, hogy

az alacsony jövedelmű munkásosztály tagjai többet keresnek a semmittevéssel, mint munkával.

A NOA azt javasolta a franchise-tulajdonosoknak, hogy emeljenek a béreken és egyéb juttatásokon, hogy leküzdjék a munkaerőhiányt. Ezeket az extra kiadásokat a szervezet szerint rá kell terhelni a fogyasztókra, így a Big Mac árában kellene megjelennie.

A levélben kiemelik, hogy az infláció az érem másik fele. Az árak folyamatosan nőni fognak, mivel a vállalatoknak ki kell gazdálkodniuk az extra munkaerőköltségeket, hiszen a segélyekkel kell versenyezniük. A NOA levele kiemeli, hogy a döntéshozóknak tudniuk kell, hogy mi történik a valós világban és 

fel kell ismerniük, hogy inflációs bombát hoznak létre.

A Bank of America már felhívta az ügyfelei figyelmét az inflációra, bár a FED szerint az infláció csak átmeneti.

Eközben a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki szerint a munkanélküli segélyek nem tartják vissza az embereket a munkaerőpiacról.

Joe Biden azt javasolja, hogy ha valaki segélyt kap és nem fogadja el a munkát, akkor meg kell vonni az adott állampolgártól a munkanélküli támogatást. A ZeroHedge szerint Biden kijelentése inkább kármentésnek hangzik, bár a Fehér Ház a lap szerint sosem fogja elismerni, hogy a progresszív munkaerőpiaci politikájuk, közte az univerzális alapjövedelem teljes katasztrófa volt és megakadályozta a munkaerőpiac talpraállását – tette hozzá a ZeroHedge.

Az amerikai Kereskedelmi Kamara azt javasolja, hogy Biden függessze fel a járvány miatt bevezetett pénzosztást, mivel ez aláássa a munkaerőpiacot és az egész gazdaságot. Az NFIB vezető közgazdásza, Bill Dunkelberg elmondta, hogy a kisvállalkozásoknak már nem csak a koronavírussal kell küzdeni, hanem a magas munkanélküli segélyekkel is. Hosszabb távon a magas segélyek negatív hatása lehet, hogy a vállalkozások elmozdulnak az automatizáció és mesterséges intelligencia irányába, ami több millió munkahely elvesztését jelentheti.

(Borítókép: MTI/EPA/Eugene Garcia)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Finnországban kísérleti jelleggel korlátozott időre bevezetett alapjövedelem abban a tekintetben nem vált be, hogy a munkanélkülieket visszavezesse a munkaerőpiacra, az MTI szerint ezt állapította meg a kísérlettel kapcsolatos első nagyszabású tanulmány.
A 2017-2018-ban lezajlott kétéves kísérletben a finn munkanélküliek közül kétezer véletlenszerűen kiválasztott résztvevő részesült havonta 560 eurós (196 ezer forintos) jövedelemben az államtól. Az alapjövedelem akkor sem változott, ha valakinek sikerült munkát találnia közben.
A kutatók azt is megkérdőjelezték, hogy hosszú távon fenntartható-e egy ilyen költséges alapjövedelem.

Klárika mondta?
Tippelj, hogy a hirdetés élesítésétől számítva kb. mennyi idő múlva jelentkezett az, akinek végül kiadtam?
4 óra.
Még 2 napig megnézték négyen, 3 azonnal kivette volna, a negyediknek messze volt az ovitól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés