Összhangban a természettel: zöld megoldásokkal csökkentik az épület ökolábnyomát

2021. május 13. 17:34
A Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotechnológiai Központ (CABI) egy olyan civil szervezet, mely mélyen elkötelezett a mezőgazdasági és környezetvédelmi problémák megoldása mellett.

Hitvallásukat és tudományos szakértelmüket szerették volna kifejezni az újonnan épülő központjuk kialakításánál és építészeti megoldásainál is. Az eredmény egy passzív rendszerű épület, mely minden elemében a fenntarthatóságot szolgálja, és amely egy különleges szimbiózist biztosít ember és épület között. 

Apró ökológiai lábnyom

A Scott Brownrigg építészei által tervezett innovatív kialakítás visszhangozza a CABI elkötelezettségét a környezettudatosság mellett, mivel tökéletesen minimalizálja a káros környezeti hatásokat és lényegesen csökkenti az épület, és ezzel a szervezet, ökológiai lábnyomát. Az Egyesült Királyságban, Wallingfordban az épület helyét és tájolását úgy választották meg, hogy nyáron árnyékot biztosítson, télen pedig maximalizálja a bejutó napfény mennyiségét. Okos napelemek szolgáltatják a megújuló energiaforrást, a tetővilágítás pedig csökkenti az elektromos világítás szükségességét, ezzel javítva a központ szén-dioxid kibocsátását.

Összhangban a természettel

Szintén a károsanyag kibocsátást csökkenti a perforált homlokzat, amely a szigetelés mellett természetes szellőzést is biztosít. A téli hónapokban pedig egy hővisszanyerő rendszer előmelegíti az épületbe jutó levegőt. A leglátványosabb építészeti elem a zöld tető, amely vonzza a madarakat, rovarokat és fokozza a terület biológiai sokszínűségét. Emellett ciprusfákat, őshonos sövényeket, évelő virágokat és rétet is ültettek a rovarok, madarak és más vadon élő állatok számára. 

Több mint egy épület

A CABI életében az új központ nem csak hiteles lépés, hanem jó reklám is. Hiszen a látványos épület ismertebbé teszi a szervezetet a környékbeliek körében. Ráadásul a létesítményben a központon kívül 18 darab lakás is kialakításra kerül. A CALA Homes ingatlanfejlesztő cég, mely a beruházásért felel, további egymillió angol fontot költ a helyi infrastruktúra és további létesítmények fejlesztésére. Így a központ nem csak a természettel, de a közeli közösségekkel, településekkel is harmonikus egységet alkot majd. 

A cikket fordította Papp Helga.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés