Robotika: mindennek az alapja a matematika

2021. május 10. 17:22
Mindenki tudja, hogy a gyermekek kontrollálása és irányítása olykor nehéz lehet, pláne, ha sok gyerek van együtt, egy helyen. Azonban nem csak a gyerekek jelenthetnek nehézséget, hanem a rendszer nélkül működő, nem összehangolt robotok is. Mit lehet akkor tenni, ha a robotok egyszerűen következetlenek, nem kifinomult a programozásuk és nem képesek kiszámíthatóan viselkedni?

A kutatók egyre drágább és összetettebb robotokat építenek a koordináció garantálása érdekében. Viszont fontos megjegyezni, hogy az egyszerű robotok is képesek összetettebb feladatokat végrehajtására. A kulcs a betáplált algoritmuson múlik.

Dana Randall, a számítástechnika professzora és csapata arra törekedtek, hogy megmutassák, a legegyszerűbb robotok is képesek az előre megírt feladataikat felülmúlni.

A tézis bizonyítására magasabb szintű algoritmusokat tápláltak az egyszerű robotokba, megmutatva, hogy nem a robotok összetettségén múlik a teljesítmény, hanem az algoritmuson. 

Munkájukat különböző matematikai modellekre alapozták, amelyekben központi szerepet kapott a valószínűségszámítás, a statisztikus fizika és a sztochasztikus programozás.Ezekkel a kutatók bizonyítani tudták, hogy az elméleti modell bizonyos fázisváltásokon megy keresztül, melynek köszönhetően eredményesen képes elvégezni a számítógépes szimulációs gyakorlatokat.

A végeredmény meghaladta elvárásaikat, és rávilágítottak arra is, hogy legtöbbször nem mechanikai okok állnak a robotok meghibásodása, vagy kiszámíthatatlansága mögött, hanem algoritmikus zavarok.

A kutatók munkáját az Army Research Office (ARO) finanszírozta, a kollektív intelligencia alapjainak tanulmányozása érdekében.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés