Vízhiány léphet életbe az USA nyugati részén

2021. május 7. 21:26
Az előrejelzések szerint a következő hónapokban emberek millióinak vízellátását biztosító mesterséges tavak az Egyesült Államok nyugati és mexikói részén történelmi mélypontra süllyednek.

Az Egyesült Államok Reclamation Bureau 24 hónapos előrejelzést tett közzé, amely azt jósolta, hogy a Sziklás-hegységből érkező Colorado-folyóból kevesebb víz érkezik a Powell-tóba és a Mead-tóba. A két tó vízszintje várhatóan annyira visszaesik, hogy az ügynökség először jelent hivatalos vízhiányt, ami veszélyezteti a Colorado-folyó vízellátását, amelyre a növekvő városok és gazdaságok támaszkodnak.

Az éghajlatváltozás azt jelenti, hogy a hóolvadás alacsonyabb, amellyel kevesebb víz folyik a folyóba és mellékfolyóiba. A forróbb hőmérséklet kiszárítja a talajt, és több folyóvíz párolog el, amikor az aszálytól sújtott Amerika nyugati részén átfolyik. 

Az ügynökség modellprojektje szerint, a Lake Mead, 2021 júniusában először esik 328 méter alá.

Ez az a szint, amely hiánynyilatkozat életbe léptetését kívánja, a Colorado-folyó vizére támaszkodó hét állam között köttetett megállapodások alapján: Arizona, Kalifornia, Colorado, Nevada, Új-Mexikó, Utah és Wyoming.

Az áprilisi előrejelzéseknek azonban még nincs kötelező erejük. A szövetségi tisztviselők rendszeresen adnak hosszú távú előrejelzéseket, az augusztusban kiadottakat használják fel a folyóvizek elosztására vonatkozó döntések meghozatalához. 

Az aszály-készenléti terv alapján, melyet 2019-ben írtak alá az államok, Arizona, Nevada és Mexikó önként lemondott a vízről. A hiányra vonatkozó nyilatkozat a két amerikai államot az első kötelező csökkentésük alá vonná. Mindkettő jobban támaszkodik a Colorado folyóra, mint bármely más vízforrás, és Arizona várhatóan elveszíti készletének 18 százalékát.

A vízügynökség tisztviselői biztosak abban, hogy előkészítő intézkedéseik, beleértve a természetvédelmet és az alternatív források felkutatását, lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak egy erőteljes aszályos időszaknak.
Nevadában az állam nagy részének vízellátásával foglalkozó ügynökség egyfajta „szívószál” megoldást épített, hogy a Mead-tó szintjének csökkenése esetén mélyebb részékről nyerhessenek vizet. 

„A Colorado-folyó minden felhasználójának kötelessége megtalálni a megtakarítás módját" – mondta a Dél-Nevadai Vízügyi Hatóság igazgatója, Colby Pellegrino közleményében.

A vízhiány nem csak tisztán a vízről szól, rengeteg más tényezővel és következménnyel számolni kell, mint például, hogy ez veszélyeztetheti a villamosenergia-termelést a Hoover-gátnál. A vízerőmű ügyfelek millióit szolgálja Arizonában, Kaliforniában és Nevadában.

Ahogy a tó magassága csökken, azzal együtt csökken az áramtermelő képességük is.
A vízenergia lényegesen olcsóbb, mint a nagykereskedelmi villamosenergia-piacon értékesített energia, mert a kormány csak az előállításának és a gát fenntartásának költségeit számolja fel az ügyfeleknek.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés