Vízhiány léphet életbe az USA nyugati részén

2021. május 07. 21:26

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban emberek millióinak vízellátását biztosító mesterséges tavak az Egyesült Államok nyugati és mexikói részén történelmi mélypontra süllyednek.

2021. május 07. 21:26
null

Az Egyesült Államok Reclamation Bureau 24 hónapos előrejelzést tett közzé, amely azt jósolta, hogy a Sziklás-hegységből érkező Colorado-folyóból kevesebb víz érkezik a Powell-tóba és a Mead-tóba. A két tó vízszintje várhatóan annyira visszaesik, hogy az ügynökség először jelent hivatalos vízhiányt, ami veszélyezteti a Colorado-folyó vízellátását, amelyre a növekvő városok és gazdaságok támaszkodnak.

Az éghajlatváltozás azt jelenti, hogy a hóolvadás alacsonyabb, amellyel kevesebb víz folyik a folyóba és mellékfolyóiba. A forróbb hőmérséklet kiszárítja a talajt, és több folyóvíz párolog el, amikor az aszálytól sújtott Amerika nyugati részén átfolyik. 

Az ügynökség modellprojektje szerint, a Lake Mead, 2021 júniusában először esik 328 méter alá.

Ez az a szint, amely hiánynyilatkozat életbe léptetését kívánja, a Colorado-folyó vizére támaszkodó hét állam között köttetett megállapodások alapján: Arizona, Kalifornia, Colorado, Nevada, Új-Mexikó, Utah és Wyoming.

Az áprilisi előrejelzéseknek azonban még nincs kötelező erejük. A szövetségi tisztviselők rendszeresen adnak hosszú távú előrejelzéseket, az augusztusban kiadottakat használják fel a folyóvizek elosztására vonatkozó döntések meghozatalához. 

Az aszály-készenléti terv alapján, melyet 2019-ben írtak alá az államok, Arizona, Nevada és Mexikó önként lemondott a vízről. A hiányra vonatkozó nyilatkozat a két amerikai államot az első kötelező csökkentésük alá vonná. Mindkettő jobban támaszkodik a Colorado folyóra, mint bármely más vízforrás, és Arizona várhatóan elveszíti készletének 18 százalékát.

A vízügynökség tisztviselői biztosak abban, hogy előkészítő intézkedéseik, beleértve a természetvédelmet és az alternatív források felkutatását, lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak egy erőteljes aszályos időszaknak.
Nevadában az állam nagy részének vízellátásával foglalkozó ügynökség egyfajta „szívószál” megoldást épített, hogy a Mead-tó szintjének csökkenése esetén mélyebb részékről nyerhessenek vizet. 

„A Colorado-folyó minden felhasználójának kötelessége megtalálni a megtakarítás módját" – mondta a Dél-Nevadai Vízügyi Hatóság igazgatója, Colby Pellegrino közleményében.

A vízhiány nem csak tisztán a vízről szól, rengeteg más tényezővel és következménnyel számolni kell, mint például, hogy ez veszélyeztetheti a villamosenergia-termelést a Hoover-gátnál. A vízerőmű ügyfelek millióit szolgálja Arizonában, Kaliforniában és Nevadában.

Ahogy a tó magassága csökken, azzal együtt csökken az áramtermelő képességük is.
A vízenergia lényegesen olcsóbb, mint a nagykereskedelmi villamosenergia-piacon értékesített energia, mert a kormány csak az előállításának és a gát fenntartásának költségeit számolja fel az ügyfeleknek.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. május 27. 22:23
Biden elrendelte a vízhiányt és az fog életbe lépni.
democRATS
2021. május 15. 18:19
Nem tudom mennyire számít a pontos ok, amikor nincs víz... :)
democRATS
2021. május 15. 18:18
Legalább olcsóbb lesz a mederkotrás. :) Lehet még pár rég eltűnt embert is megtalálnak...
Vasalo
2021. május 14. 20:46
A Lake Mead kb 1993-5 között volt utoljára tele, mert akkor ( legalábbis azt mondták), hogy repedések vannak a gáton, ezért kellett leengedni a vizet. Amit azota sem tudtak megtölteni. Persze arrol hallgat a hir, hogy Las Vegas lakossága ma már több, mint háromszor annyi mint 1990-ben volt ( 780 ezer vs 2,8 millio) és a lakosok nagy többsége kertes házakban él füvel bevetve, ugye amit naponta öntözni kell a sivatag kellös közepén. Amikor a Lake Meadet epitették egész Nevadában meg Arizonában nem élt 1 millio ember. Utoljára jo tiz éve voltam ott, éppenilyen alacsony volt a vizszint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik