Tovább bonyolódik a Dunaferr-ügy: nincs egyetértés, hogy szabályos volt-e a mostani közgyűlés

2021. május 07. 08:22

A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága csütörtökre hívta össze az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlését, amelyen a többségi tulajdonos, a Steelhold Limited képviselői is részt vettek, azonban a cég menedzsmentje szerint nem volt határozatképes a közgyűlés, mert ők a cégbíróság végzését megfellebbezték. A Dunaújvárosi Hírlap a ciprusi Steelhold meghatalmazott képviselőjére hivatkozva ezzel szemben azt írta online felületén, hogy érvényes és eredményes volt a közgyűlés.

2021. május 07. 08:22
null

A Dunaferr MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

jogerős végzés hiányában csak akkor lehetett volna határozatképes a közgyűlés, ha azon minden részvényes megjelenik és minden részvényes egyhangúlag egyetért a közgyűlés megtartásával.

A cég székhelyén azonban a jelenlévő néhány magánszemély részvényes kivételével senki nem jelent meg – tették hozzá.

Jelezték, hogy a Steelholdnak ciprusi bírósági döntés tiltja, hogy május 20-ig az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlésén részt vegyen és szavazzon.

„Az álképviselők a társaság székhelye melletti parkolóban állva ismét becsapták a szakszervezeteket és a munkavállalói képviseletet, és fénymásolt, nem valódi meghatalmazást mutogatva ismét megpróbálták benyomni embereiket az ISD Dunaferr Zrt. vezetésébe” – fogalmaztak.

A Steelhold szerint szabályos volt a közgyűlés

A Steelhold képviseletében fellépő Mikó István a Dunaújvárosi Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy a cég telephelye előtt megtartott közgyűlésen a cégbíróság által előírt napirendi pontokat tárgyalták meg, ezek szigorúan a társaság törvényes működésének helyreállítására vonatkoztak, így új igazgatóságot, felügyelőbizottságot, cégvezetőt és könyvvizsgálót választottak.

Módosították az alapszabályt is, a döntéseket felterjesztik a Székesfehérvári Törvényszék elé és várják a kedvező elbírálást, az új vezetők bejegyzését.

A Steelhold ügyvédje,

Szabó Antal szerint a közgyűlésen megjelent a részvényesek többsége, tehát határozatképes volt.

Jelen volt a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Steelhold Limited, a Dolgozók Részvényesi Konzorciuma, nem jelent meg a magyar állam képviselője, és Natalija Basinszkaja vagy képviselője sem.

A közgyűlés visszahívta posztjáról Evgeny Tankhilevich cégvezetőt, akinek már tavaly lejárt a megbízatása, helyére az ukrán Gladkikh Vasylt nevezte ki – közölte.

A Dunaújvárosi Hírlap arról is ír, hogy Nagy Péter, a Dunaferr vezető jogásza által a korábban lejárt mandátumú három igazgatósági tag és Evgeny Tankhilevich bejegyzésére beadott kérelmének elutasítása jogerőssé vált a Győri Ítélőtábla szerdai döntésével.

A vállalat vezető jogásza április 19-ei sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, nehézipari cégekkel, kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel.

Nagy Péter akkor elmondta, hogy a befektető „szeptember óta működteti a céget”, beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni. Megjegyezte, hogy a szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll.

Lassan egy éve húzódik a Dunaferr-ügy

Magyarország legnagyobb kohászati vállalatának válságához nagyban hozzájárul, hogy

az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese.

Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el. A jogi problémák miatt nincs se 2019-es, se 2020-as mérlege.

(MTI, címlap: Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik