Szingapúr már fogadja a digitális útlevéllel rendelkezőket, és Európa is mozgolódik

2021. május 07. 17:35

Szingapúr május elejétől fogadja azokat a látogatókat, akik digitális igazolással rendelkeznek védettségükkel kapcsolatban.

2021. május 07. 17:35
null

Az ázsiai üzleti központ kevés koronavírusos esetet regisztrált, és vezető szerepet tölt be a digitális vakcinaútlevél technológiai fejlesztésében és alkalmazásában. Szingapúr azt reméli, hogy az újranyitásnak köszönhetően számos nemzetközi esemény házigazdája lehet. 

Gyorsabb és biztonságosabb

Egyelőre 72 óránál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatnia a reptérre érkezéskor annak, aki Szingapúrba kíván utazni. A digitális vakcinaútlevél egy olyan telefonos alkalmazás lesz, mely tartalmazza majd az akkreditált laboratóriumban elvégzett tesztek eredményét, vagy a beadott oltás igazolását. Az ügyintézést egyszerűsítheti és gyorsíthatja az újítás, melyet a Singapore Airlines sikeresen tesztelt, és több mint 20 másik légitársaság is folyamatosan tesztel, köztük az Emirates, a Quatar Airways és a Malaysia Airlines. 

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) főigazgatója bízik benne, hogy a fejlesztéssel kapcsolatos szingapúri példa jó minta lesz más országok számára is.

A légitársaságok remélik, a közeljövőben egyre több ország fogja elfogadni a digitális vakcinaútlevelet. A legfontosabb, hogy mielőbb helyreálljon a nemzetközi utasforgalom, méghozzá úgy, hogy az eltérő dokumentációk és igazolások nem okoznak fennakadásokat és késéseket a repülőtereken. 

Európai helyzet

Az Európai Unióban egyelőre még nem született meg a végső döntés az egységes vakcinaútlevélről, de a tagállamok közül elsőként Franciaország megkezdte a digitális eszköz tesztelését. A TousAntiCovid nevű kontaktkövető applikáció frissítése után az alkalmazás mostantól képes a koronavírusteszt-eredmények tárolására, a hónap végétől pedig a tervek szerint az oltási igazolások is feltölthetőek az applikációba. Az alkalmazás az adatok birtokában létrehoz egy QR-kódot, mely tartalmazni fogja az utazó nevét, a teszt vagy oltás típusát és időpontját, valamint az érintett orvos vagy laboratórium adatait. Ezek az adatok egyúttal egy nemzetközi adatbázisba is bekerülnek majd. Az alkalmazást szándékosan nem nevezik egyelőre vakcinaútlevélnek, mert szeretnék elkerülni, hogy a be nem oltott állampolgárokat ne érje negatív diszkrimináció.

Nem mindenki türelmes

Az Unió déli államait kivételesen rosszul érintette a világjárvány és az amiatt bekövetkező visszaesés a turizmusban. Így talán érthető, hogy többen külön utakon járnak és nem győzik kivárni az EU egységes vakcinaútlevelét. Görögország már korábban bejelentette, hogy megnyitja határait az Európai Unióból érkező turisták előtt. A belépéshez szükség lesz az oltás igazolására, vagy egy negatív Covid-tesztre, vagy egy igazolásra arról, hogy az utazó korábban átesett a betegségen. A turistákat szúrópróba szerűen ellenőrizni fogják antigén gyorstesztekkel, és akinek az eredménye pozitív, azt egy görög szállodában helyezik karanténba, a görög fél költségén.

Az olaszok még ennél is merészebbek, mert Venetoban akár oltás nélkül is fogadják a turistákat. 

Veneto tartomány kormányzója azt nyilatkozta, hogy bárki nyugodtan foglaljon szállást és tervezze a nyaralását náluk, akár a tengerpartra, akár a hegyekbe, mivel a tartomány olyan rohamos tempóban végzi a koronavírus elleni oltást, hogy biztosan védettséget szerez minden idegenforgalmi dolgozó a szezon kezdetéig. Az oltási igazolással érkező turisták ráadásul szabadon, korlátozások nélkül élvezhetik majd a szabadságukat Venetoban. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik