Súlyosabb a helyzet, mint gondolnánk! - egyre több a veszélyes űrszemét

2021. május 07. 16:32

Elég vészjósló cikket hozott le a Bloomberg, amerikai hírportál újságírója az űrszemét témaköréről. Szerintük egyre zsúfoltabb és rettenetesen veszélyes az a sok szemét, ami a Földhöz közeli űrpályákon repked, és csak idő kérdése, hogy azok megrongálják a pályára állított műholdakat. Ha pedig egy ilyen katasztrófa bekövetkezne, akkor az annyira megzavarhatja a modern élet működését, hogy akár háborús vészhelyzethez is vezethet.

2021. május 07. 16:32
null

Az újságíró szerint ez az első alkalom, amikor az emberiség ennyire felelőtlenül bánik az erőforrásaival. Már több ezer műholdat felküldtünk az űrbe és ezek száma várhatóan hatványozottan növekedni fog, ahogy egyre több vállalat megjelenik a piacon. 
Ezek az objektumok ütközhetnek egymással, vagy csak egyszerűen meghibásodhatnak, mely eredményeképpen körülbelül 28.000 hulladéktöredék található meg a földközeli pályákon, ráadásul ezek csak a számontartott repeszek, a valódi szám ennél sokkal magasabb lehet. 

Statisztikai kimutatások szerint csaknem egymillió kézigránát méretű tárgy kering a Föld körül, és sok millió kisebb méretű törmelék. Csillagászati sebességüknek köszönhetően pedig igen fenyegetőek az asztronautákra, a műholdakra és akár a Nemzetközi Űrállomásra is.

Az esetleges fizikai károk mellett más problémákat is okozhat az űrszemét. Az elektromágneses sugárzásuk egyre inkább bezavar a rádiófrekvenciákba, valamint a törmelékek a fényt is szétszórják, így a kialakult porfelhők miatt a tudósok nem láthatják tisztán teleszkópjaikon keresztül az űrt.

Az újságíró emellett úgy véli, hogy az űr manapság a háborúskodás ötödik területének számít a szárazföld, tenger, levegő és a kibertér mellett. Több állam is, mint például az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India, sőt még Franciaország is folyamatosan fegyverkezik és fejleszti az űrtechnológiai védelmi és támadási funkcióit. 

A fizikai rakétáktól, a lézereken át, az elektronikai bezavarásig mindent tartalmaznak a legújabb beruházások. A műhold károsodások mögött pedig sosem lehet tudni, hogy a véletlen műve áll, vagy egy ellenséges fellépés lehetett, így a bizonytalanság könnyen háborúhoz vezethet.

A helyzet súlyosságát akkor foghatjuk fel igazán, ha belegondolunk, hogy a mai modern világunk mennyire függ a műholdas technológiától. Az internetkapcsolat, a telekommunikáció, a GPS-navigáció és a teljes információs társadalmunk erre a rendszerre épül, így elég egy rossz lépés és a fejlett világunk gyökerestől megváltozhat.

A cikk írója szerint egyetlen lehetséges megoldás van a helyzet kezelésére: mégpedig az országok közötti együttműködés. Ahogy más területeken is ki lehet alakítani a játékszabályokat, úgy itt is pontosan le lehet fektetni ezeket. 

Tehát a nagyhatalmaknak az űr használatát az emberiséget fenyegető szintre kell emelni, mint például az éghajlatváltozás kérdéskörét. Nyilvánosan fel kell tüntetniük a problémát a köznép tragédiájaként, és egységes határozatokra lesz szükség.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik