Megmutatjuk az ipar jövőjét: újrahasznosítás és átalakítás

2021. május 07. 19:52

A technológia folyamatos változása azt is jelenti, hogy a hulladéklerakók gyakran tele vannak régi és elavult eszközökkel. Az embereknek a jövőben új megoldásokat kell találnia a régi technológia újrafeldolgozására, újrafelhasználására és újratervezésére a hulladék minimalizálása érdekében. Számos érdekes módszer született már, például az elhasznált műanyag újbóli felhasználása utak és járdák burkolásához.

2021. május 07. 19:52
null

A világon számos ország vezetése és ezt az elképzelést segítő, feltörekvő startupok is újrahasznosítással készült utakban gondolkodnak. India vezetése a műanyag szemetet olyan anyaggá alakítja, amely utak burkolására használható. Korábban pedig beszámoltunk a holland vállalkozásról, ahol kerékpárutakat gyártanak szintén elhasznált műanyagból.

A szemét nem haszontalan – csere tárgyát képezheti 

Indonéziában ingyenes egészségügyi ellátást tesz lehetővé az emberek számára, hogy értékes szeméttel kereskedjenek az orvosokhoz való hozzáférés érdekében. Ez egy nagyszerű ötlet, amely egyszerre kezeli a szegénységet, az egészségügyi akadályokat és a szegény országok szennyezését.

Fűtés

Olaszország évente 70 000 tonna szemetet szállít Ausztriába, ahol azt elégetik és villamos energiává alakítják.

Szemléletformáló művészet 

A kenyai származású művész különleges installációkat készít, melyekhez az alapanyagot utazásai során talál. Cyrus Kabiru egyik leghíresebb kiállítása a C-Stunners nevet viseli, mely elképesztő szemüveg kreációkból áll, melyeket önarcképeken mutat meg kiállításán. Az alkotásokhoz szülőföldjén, Nairobi körül barangolva gyűjtötte a ki- és eldobott tárgyakat. 

E-hulladék 

Az e-hulladék a leggyorsabban növekvő hulladéktípus az EU-ban, amelynek kevesebb, mint 40 százalékát hasznosítják újra. Magyarországra vetítve ez az arány, egy 2017-es statisztika szerint, 51 százalék mely a többi államhoz képest kiemelkedően jónak számít.

A kidobott elektronika világszerte fojtogatja a hulladéklerakókat, új anyagok létrehozásával, valamint a már meglévő eszközök elérhető javítására kell koncentrálni. 2020 márciusában az Európai Bizottság új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet terjesztett elő, amely egyik legfontosabb prioritásaként az elektronikus hulladék csökkentését tűzte ki. A javaslat kifejezetten tartalmaz olyan azonnali célokat, mint például a „javításhoz való jog” és általában az újrafelhasználhatóság, egységes töltők bevezetése és egy, az elektronikus eszközök újrahasznosítását ösztönző jutalmazási rendszer bevezetése.

A cikk szerzője Szalga Bogi.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik