Meglepő adat: csökkent az öngyilkosságok száma a pandémiás időszakban

2021. május 07. 16:54

Az amerikai öngyilkosságok száma tavaly csaknem 6 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány közepette, ez az előzetes kormányzati adatok szerint az elmúlt legalább négy évtized legnagyobb éves visszaesése.

2021. május 07. 16:54
null

A halotti anyakönyvi kivonatok még mindig beérkezés alatt vannak, tehát a szám még növekedhet. De a tisztviselők arra számítanak, hogy a jelentős csökkenés ki fog tartani, annak ellenére, hogy a COVID-19 akár további aggodalomra adhat okot és újabb öngyilkosságokhoz vezethet.

Nehéz pontosan megmondani, hogy az öngyilkossági halálesetek számának ilyen mértékű csökkenése mire vezethető vissza. Egyes szakértők szerint az egyik tényező lehet a háborúk és az országos katasztrófák korai szakaszában megfigyelhető jelenség.

„Minden katasztrófa periódusban van egy hősiességi szakasz, ahol összefogunk és az egymás támogatása testet ölt, mely arról ad tanúbizonyosságot, hogy ebben együtt vagyunk” – mondta Dr. Christine Moutier, az Amerikai Öngyilkosság-megelőzési Alapítvány főorvosa, aki, a világjárvány első hónapjaiban ezt a jelenséget vélte felfedezni.

Hozzájárulhatott a távegészségügyi szolgáltatások elérhetőségének növekedése és a nemzet öngyilkossági problémájának megfordítására irányuló egyéb erőfeszítések is. 

Az Egyesült Államok öngyilkosságainak számában folyamatosan emelkedés volt megfigyelhető a 2000-es évek elejétől 2018-ig, amikor az országos öngyilkossági arány 1941 óta a legmagasabb szintet érte el. Ez az arány 2019-ben végül kissé csökkent. A szakértők jóváhagyták a fokozott mentális egészségügyi szűréseket és más öngyilkosság-megelőzési erőfeszítéseket is.

A szám tavaly tovább csökkent, 45.000 alá – jelentette egy közelmúltbeli jelentésében a Betegségmegelőzési és Prevenciós Központ (CDC). 

Az Egyesült Államok statisztikái szerint 2015 óta ez volt a legkisebb öngyilkossággal kapcsolatos halálozási arány. Pedig a vírus megérkezésekor sokan aggódtak, hogy a csökkeni látszó számok fejlődése véget ér.

A világjárvány az üzletek bezárásának hullámát váltotta ki. Emberek milliói kényszerültek otthon maradni, közülük sokan egyedül. Felmérések során több amerikai számolt be depresszióról, szorongásról, valamint kábítószer- és alkoholfogyasztásról. Az önmagukban is aggodalomra okot adó szimptómák, veszélyes keverékéhez hozzáadódott, hogy 2020 márciusában a lőfegyverek beszerzése 85 százalékkal nőtt.

Ennek ellenére a múlt év tavaszán az év valóban legdrámaibb csökkenése következett be az öngyilkosságok számadataiban - mondta a CDC Farida Ahmad, a Journal of the American Medical Association nemrégiben készített jelentésének vezetője, amely részletesen leírta a csökkenést.

Az öngyilkosság volt az ország 10. vezető haláloka, de 2020-ban a 11. helyre lépett vissza. Ennek magyarázata elsősorban a COVID-19 érkezése volt, amely legalább 345.000 amerikai halálát okozta, ezzel a nemzet harmadik számú gyilkosává vált. De az öngyilkossági halálozások csökkenése is hozzájárult a változáshoz.

A CDC még nem jelentett be a nemzeti öngyilkossági arányokat 2020-ra, és nem szolgáltatta az öngyilkosságok részletes bontását állam, életkor, faj vagy nemzetiség szerint. A részletes adatok rávilágíthatnak érdekes részletekre, például, míg az általános öngyilkosságok tavaly csökkentek, lehetséges, hogy a fiatalok és a fiatal felnőttek öngyilkosságai nem.

„A mentális egészségi problémák egyfajta fejlődést mutatnak. Lehetséges, hogy később fogjuk látni ennek a járványnak a mentális egészségre gyakorolt hatásait” – mondta Montier. 

Optimizmusra ad okot a közelmúltbeli visszaesés, mely a tartós trend kezdetét jelenti. De közel sem lehetünk biztosak benne, hogy hosszútávon mit okozott. Sok ember számára késleltetett hatása lehet a mentális egészségre, bár túljutnak a járvány kezdeti fenyegetésein, de belesüllyedhetnek az elvesztett emberek és dolgok gyászfolyamataiba. 

A mérséklődő trend a világjárvány megjelenése előtt Magyarországon is megfigyelhető volt, bár hazánkban a csökkenés kifejezetten a férfiak körében jelentkezett. A vírus első és második hullámában szintén visszaestek a számok, kevesebben kíséreltek meg gyógyszeres öngyilkosságot, majd a későbbiekben a korábbi átlag volt megfigyelhető. 

A cikket írta Szalga Bogi.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik