Fentartható beruházás: Szaúd-Arábia tovább zöldül

2021. május 07. 15:50

Kiszivárgott információk szerint néhány héten belül Mohammed bin Salman koronaherceg bejelentheti Szaúd-Arábia első jelentős zöld finanszírozási csomagját.

2021. május 07. 15:50
null

A fenntartható fejlődést és gazdaságot célzó program egy úgynevezett zöldhitel lesz, amelynek bevételét a környezetvédelmi szempontból fenntartható beruházások finanszírozására fordítják majd. 

Már most gondolnak az olaj utáni életre

A hitel állítólag 15 éves futamidőre vehető fel, és a kamata 1 százalékkal lesz magasabb a szaúdi bankközi kamatlábnál, de ezeket az információkat a Red Sea fejlesztési vállalat nem erősítette meg. Szaúd-Arábia zöldíteni kívánja a gazdaságát és ezért az olajipar mellett a turizmus irányába szeretne nyitni. A Red Sea már 2019 közepe óta tárgyal bankokkal a fejlesztési források ügyében, és egyesek úgy tudják, hogy meg is állapodott egy 3,7 milliárd dolláros kölcsönről bankok egy csoportjával.

A finanszírozást a zöld kötvény is segíti

Szintén a fenntarthatósági fordulatot mutatja, hogy már évek óta elérhetőek az úgynevezett zöld kötvények is Szaúd-Arábiában, melyeket a jelenlévő vállalatok és pénzügyi szereplők bocsátanak ki. 

Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol zöld államkötvényeket lehet vásárolni 2020 óta. A nálunk is sikeres kötvényforma egyre több helyen elterjed, hiszen ezek valóban a jövőbe invesztált összegek. A zöld kötvények értékesítéséből, a szaúdi zöldhitelhez hasonlóan, olyan beruházásokat finanszíroznak, melyek a fenntarthatósági célok megvalósítását segítik. 

Város a semmiből

Hogy Szaúd-Arábia egyre elkötelezettebb a környezettudatosság mellett, az is mutatja, hogy belekezdtek egy olyan település felépítésébe, ahol egyáltalán nem lesznek utak és autók. Az ötlet 2017-ben született, hogy az ország elhagyatott, gyéren lakott északnyugati részén új várost hoznak létre. Neom-ban, mert már neve is van a városnak, egy ultragyors földalatti vasúthálózat szállítja majd az embereket, és azt ígérik, hogy egy utazás nem fog 20 percnél tovább tartani, bármi is az úticél a városban. Az építkezés előre láthatólag 10 évig fog tartani és 500 milliárd dollárba kerül majd. A tervek szerint 2030-ra 1 millió lakosa és 380 ezer új munkahelye lehet Neomnak. Mindezt szép zöld környezetben, hiszen a következő évtizedekben Szaúd-Arábia 10 milliárd fa elültetését is tervezi. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik