Egyre kevesebb lengyel bízik az EU-ban

2021. május 07. 14:12

Tavaly óta nagyot zuhant az Unióba vetett bizalom Lengyelországban, úgy tűnik, a politikai természetű viták nem kedveznek Brüsszelnek.

2021. május 07. 14:12
null

Lengyelországban nagyot zuhant az Európai Unió népszerűsége, egyre kevesebb lengyel bízik Brüsszelben. A visegrádi országok közül Lengyelország mindig is élen járt az uniós intézményekbe vetett bizalom terén annak ellenére, hogy a lengyel kormány és az Unió között egyre több vitás terület alakult ki. Azonban úgy tűnik, hogy ez a pozitív tendencia 180 fokos fordulatot vett. Az Eurobarometer legfrissebb adatai szerint

ma már csak a lengyelek fele vélekedik pozitívan az EU-ról, egy év alatt 6 százalékot esett az Unióba vetett közbizalom mértéke.

Összehasonlításképp hazánkban az EU-ról a lakosság 59 százaléka vélekedik pozitívan, Szlovákiában ez az arány 50 százalék, míg a csehek a térség leginkább kritikus álláspontot képviselő nemzete a maguk 48 százalékos eredményével. Ugyanakkor ezen közép-európai országok a tavalyi felméréshez képest valamelyest jobb eredményt értek el 2021-ben, míg Lengyelországban szemmel láthatóan egyre dinamikusabban csökken az uniós intézményekbe vetett bizalom. 

A visszaesés hátterében elsősorban az egyre inkább élesedő politikai és jogi viták állnak.

Az Európai Bizottság 2017-ben indított kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben a lengyel igazságszolgáltatási reform egyes elemei miatt. A közép-európiai tagállam és az uniós intézmény közötti ellentétek pedig addig fajultak, hogy idén márciusban a Bizottság úgy döntött, az Európai Unió Bírósága elé idézi Lengyelországot az igazságszolgáltatásról szóló törvény miatt, amely akadályozza, hogy a lengyel bíróságok közvetlenül alkalmazzák az uniós jog egyes, a bírói függetlenséget védő rendelkezéseit.

A vita pedig tovább bonyolódott, hiszen ahogy arról nemrég beszámoltunk, Evgeni Tanchev, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka azt kérte a Bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Lengyelországban a bírákra vonatkozó fegyelmi felelősségi rendszerrel kapcsolatos lengyel szabályozás ellentétes az uniós joggal. A lengyel álláspont ugyanakkor az üggyel kapcsolatban egyértelműen az, hogy az Európai Bizottság és az azzal összhangban álló főtanácsnoki indítvány sérti Lengyelország szuverenitását. A Bizottság oldalán több uniós tagállam is beszállt az eljárásba, amit viszont könnyen lehet úgy értelmezni, hogy külföldi szereplők próbálnak beavatkozni a lengyel igazságügyi rendszerbe. 

Jól látható tehát, hogy

az Unió és a lengyel kormány álláspontja olyan mértékben ellentétes, hogy a különbségek áthidalása közel sem egyszerű feladat.

Arról nem is beszélve, hogy a lengyel belpolitikai reformok kritikájának igen rossz visszhangja van egy olyan időszakban, amikor az európai kontinens a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kihívásaival küzd. Mindez kihat az Európai Unió megítélésére Lengyelországban, a tendencia pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a konfliktus nagyobb vesztese a polgárok szemében az Európai Unió lesz. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. június 11. 20:02
De azóta mindenki is kiakar már lépni! A frászágoston féle nézőpont közvéleménykutatása szerint, 1500 vérfidióta megkérdezésével.
civis72
2021. május 26. 09:36
hülye EU-s bürokraták azt képzelik , hogy egy birodalmat irányítanak... ...közben meg csak egy elbaszott túlértékelt KGST-t
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. május 21. 19:00
Hülye balfasz eurokraták a saját keménykedésükkel, vaskalapos bürökrataságukkal, az Eszme mindenekfelettiségével sikerült elzavarniuk maguktól a leg EU-barátabb csoportot az egész EUban, a V4-eket. Nem akartak együttműködni velünk, ezért csináltak magunak még egy ellenséget, hiszen az USA, Oroszország és Kína mellé, legalább két de inkább három megoldatlan válságtól nyögve olyan jól jön még az ilyen.
Agnieszka
2021. május 21. 19:00
Ahhoz, h. Közép-Európa az Uniót magáénak érezze, komoly szervezeti átalakításokra lenne szükség, amelyek rövid és hosszú távon is reménytelennek látszanak. Az EP úgy, ahogy van felesleges, működése káros. Ezzel a holtsúllyal nem lesz lehetséges, gazdaságilag sem, versenyben maradni. Vszg. mára annyira különböző fejlettségű, érdekű, kulturális hagyományokkal rendelkező országot tömörít az Unió, hogy az érdekek egyensúlyán nyugvó vezetés kilátástalan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik