Megmutatjuk az ipar jövőjét: exoskeletonok használata az életünkben

2021. május 06. 11:43

A sci-fi rajongók szíve, ha valamire, akkor az exoskeletonra igazán meg bír dobbanni. Ez valóban a megelevenedett futurizmus, amelyet látva bárki elmélázik rajta, hogy mennyivel megkönnyítené életünket. Már nem kell vágyakozva várnunk a megjelenést ugyanis jelenünk részét képezi, használja a hadiipar, az orvostudomány és nem kizárt, hogy pár év múlva bárkiből Vasember válhat.

2021. május 06. 11:43
null

Exoskeleton

A katonaság már használja a robot exoskeletonokat, hogy extra erőt és képességeket nyújtson a katonáknak. Ezzel megkönnyítve munkájukat, hiszen az eszközzel az sem okoz problémát, ha valaki nem tudja használni a fegyverét. De segítségül szolgálhat a fogyatékkal élőknek, különösen azoknak, akik nem tudnak járni vagy végtagjaikat mozgatni. 

Mi is az az exoskeleton?

Egy mesterséges külső váz, mely képes tartani és mozgatni is a testet. Főként katonai kutatások során használják, melyek az emberi teherbírás kapacitásának növelésére fókuszálnak. Ezenkívül jó szolgálatot tesz az orvostudományban, és egyre többször látni a gazdaság egyéb szegmenseiben is, hogy a nehéz fizikai munkát végzők erejét növeljék. A munkáltatók egyre inkább felismerik pozitív hozományait, melyek például: a munkahelyi balesetek csökkentése, a teherbírás és így a termelékenység fokozása. 

Orvosi exoskeleton

A Goffer-féle járógépet már 2011 óta használják, mely forradalmasította a kerekesszékbe szorult emberek életét, ezzel új minőséget adva a létezésnek. Új dimenziókat nyit meg a rehabilitációs folyamatokban, akár képes egy gerincvelő sérülés vagy stroke utáni gyógyulást felgyorsítani.  

Kísérletek folynak arról, hogy IoT-vel (Dolgok internete) legyen felszerelve, ami abban nyújt majd segítséget, hogy a kezelőorvos megkapja az exoskeleton által begyűjtött adatokat, a páciensről.

A protézisek és a robot végtagok már használatban vannak, és felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulnak, de ha egy egész robot testtel rendelkeznénk, az egész világon sokak számára egy teljesen új szabadságot biztosítana.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik