Hogyan lesz az Egyesült Királyság világvezető a kreatív iparban?

2021. május 06. 14:37

A digitális és kulturális miniszter támogatta az Egyesült Királyság „CreaTech” pályázatát, mellyel világelsővé válnának a területen. A „CreaTech” a kreatív készségeket és a feltörekvő technológiákat ötvözi a közönség bevonásának érdekében. Olyan technológiákat átfogva, mint a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, az 5G és más fejlődő területek. A CreaTech új kulturális, valamint növekedési és befektetési lehetőségeket nyit meg.

2021. május 06. 14:37
null

A FinTechhez vagy az EdTech-hez hasonlóan a pénzügyi és az oktatási szektorban, a CreaTech is átalakítja az ágazatot – az Egyesült Királyság világszínvonalú kreatív iparára építve, amely a pandémiát megelőzően 116 milliárd font éves bruttó hozzáadott értékkel járult hozzá a gazdasághoz. A Kreatív Iparok Tanácsa (CIC) – a kormányt és az ipart összefogó fórum – úgy véli, hogy az Egyesült Királyság élen járhat ebben a forradalomban.

A kreatív ipar 2010 és 2019 között 43 százalékkal növekedtek, és ma már több mint kétmillió embernek ad munkát országszerte.

A CreaTech-be történő befektetés mértéke arra utal, hogy az Egyesült Királyság, mint globális kiválósági központ igyekszik megjelenni. Olyan nagyhatalmak, mint Kína és az Egyesült Államok mögött a harmadik helyen áll, a CreaTech-be történő befektetés az összes brit technológiai beruházás 9 százalékát teszi ki, szemben a nagyobb piacok 6 százalékával. 

A digitális és kulturális miniszter, Caroline Dinenage, a The CreaTech Report 2021 elindítását célzó virtuális eseményen elmondta, hogy a kreatív ipar, élen a CreaTech pályázattal, hatalmas lehetőségeket kínál az ország jövőjét tekintve.

„Segíthetünk egy hozzáértő nemzet felépítésében, felszabadítva a technológia és az AI (mesterséges intelligencia) átalakító erejét, az egész Egyesült Királyságban a digitális jólét szintjének növeléséhez” – mondta Dinenage.

A miniszter elismerte, hogy az elmúlt 12 hónap számos akadályt jelentett az ágazat számára. Bár a kormány mindent megtett az emberek és vállalkozások támogatására, a hagyományos üzleti modellek ideje lejárt. A CreaTech vállalkozások, az innovációs modelleket alkalmazva rugalmas és növekvő beruházásokat hajtanak végre, és a járvány ellenére is felkeltette a befektetők érdeklődését. 

A jelentés kiemelte, hogy a CreaTech innováció az egész Egyesült Királyságban megfigyelhető. 

A CIC vezetője, Janet Hull megjegyezte, hogy a CreaTech befektetéseinek több mint 50 százaléka Londonon kívüli vállalkozásokhoz került, ellentétben a technika London-centrikus jellegével általában.  

Dr. George Windsor, a TechNation meglátásainak vezetője elmondta, hogy a CreaTech térben tevékenykedő cégek nemcsak a kreatív, hanem a technológia terén is a legnagyobb fejlesztések élvonalában jártak, példaként kiemelve az AI-t, a blokkláncot és a kvantumot.

„A fellendülés és a növekedés, azonban megköveteli azt a képességet, hogy elérje azokat a közösségeket, amelyek esetleg nem hiszik, hogy jogosultak a CreativeXR-re, vagy támogatásra szorulnak az űrlapok kitöltésekor” – mondta Jessica Driscoll, a Digital Catapult technológiákért felelős vezetője.

Kiemelte: „Tavaly 39 közösségi partnerséget kötöttünk az új sokszínűségi célok elérése érdekében, és ennek eredményeként 20 csoportunkból 16-ot nő vezetett.” 

Driscoll asszony azt is hozzátette, hogy további munkára van szükség ahhoz, hogy a kutatás finanszírozása a kis- és középvállalkozások kezébe kerüljön.

Ezen az állásponton áll a CIC ipari társelnöke Tim Davie, aki a BBC főigazgatója is. Beszélt a kreatív ipar „katalizátor” szerepéről a gazdasági növekedés ösztönzésében. A további erőfeszítések felszabadíthatják az Egyesült Királyság innovációjának kutatási és fejlesztési potenciálját, és kreativitást. A CreaTech a kreatív iparágak sikereire épít az egész Egyesült Királyságban, mely bemutatja a kreatív ipar brit innovációját.

A cikk szerzője Szalga Bogi.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik