Rányomhatja bélyegét a környezetre a Bitcoin bányászat?

2021. május 4. 19:57
Az utóbbi időben a Bitcoin népszerűsége az egekbe hágott. Nem mintha eddig nem lett volna népszerű, most azonban még azok az emberek is érdeklődni kezdtek bányászata iránt, akik pár hónappal ezelőtt a kriptovaluták létezéséről sem tudtak.

Az elmúlt időszakban számos tanulmányt készítettek a bitcoin bányászat energiafogyasztásának felmérésére. Ezekben az értekezésekben kimutatták, hogy a Bitcoin hálózat több energiát fogyaszt, mint Argentína és az egész világ villamos energia fogyasztásának kevesebb, mint egy százalékát teszi ki, ami rendkívül magas összeget jelent. Azonban mégsem jelenti azt, hogy a felhasznált energia káros lenne a környezetre. Ennek oka, hogy a bányászok által felhasznált nagy mennyiségű villamosenergia egy része megújuló erőforrásokat hasznosít. Hiszen, ha egy olyan országban élünk, mint például Izland, ahol geotermikus- és vízenergiával látják el a lakosokat, a bányászoknak lényegében nincs is választásuk.

Az országok nagy részében sajnos ez nem jellemző és olyan nem megújuló energiaforrások használatához nyúlnak, melyekkel növelik karbonlábnyomukat.

A kérdés a következő: Hogyan lehet elkerülni a szennyezéshez való hozzájárulást?

Sokan azért sem alkalmaznak megújuló energiaforrásokat, mert egy részüknek egyszerűen nincs hozzáférése, másokat pedig nem érdekel az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A Bitcoin bányászat azonban egy rendkívül energiaigényes folyamat, ezért mindenképpen megoldást kell találni a környezetre gyakorolt hatásának csökkentésére.

Először is lehetőség van saját bányát építeni vagy úgynevezett bányamedencéhez csatlakozni. Ha a saját bánya építése mellett döntünk, akkor nem függ mástól az áramellátásunk, így, ha megújuló energiaforrást szeretnénk használni, nyugodtan megtehetjük. Sajnos azonban ez egy eléggé költséges projekt, nem mellesleg a gépeknek nagy helyre van szüksége és működésük során - ami napi 24 órát jelent - olyan hangosak, akár egy metró. Így nem csak a helyet, de a hangszigetelést is biztosítanunk kell.

A bányamedencéhez való csatlakozás egy pénztárcakímélőbb választásnak bizonyul, hiszen csak a gép által felhasznált villamos energiáért kell fizetni, nem pedig a teljes bányászat során felhasznált energiáért, valamint az áramköltségek miatt sem kell aggódni. Egyetlen hátránya, hogy nem tudunk megújuló energiaforrást használni, csakis akkor, ha az egész bányamedence azt alkalmazza.

Tehát a Bitcoin bányászat bár nagy hatással lehet környezetünkre, nem feltétlenül káros, mivel a felhasznált energia nagy része megújuló. Azoknak viszont, akik eddig nem álltak át használatukra és lehetőségük nyílik rá, mindenképpen tegyék meg, hiszen bármekkora is ez a károsanyag kibocsátás, egyetlen egy Földünk van és vigyáznunk kell rá.

A cikket fordította Pál Fanni.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés