Magyar fejlesztésnek köszönhetően elég csak heti egy inzulin injekció a cukorbetegeknek

2021. május 4. 19:15
Cukorbetegek milliói számára jelent kellemetlenséget a szükséges inzulin injekció beadása naponi rendszerességgel. Azonban Lingvay Ildikó, egy magyar származású professzor asszony kifejlesztett egy olyan megoldást, amely csupán heti egy injekciót igényel, és a klinikai vizsgálatok ugyanúgy alátámasztják a hatékonyságát.

Az injekciót icodecnek hívják, és sajátossága az, hogy hatása 196 óráig, azaz kicsivel több mint nyolc napig tart. A gyógyszer úgy módosítja az inzulin molekulát az emberi szervezetben, hogy megakadályozza az enzimek általi lebontását, és a májban termelődő fehérjékhez kötődve fenntartja az inzulin folyamatosan felszabadulását.

Az icodec eredményessége már 2020 szeptemberben kiderült, amikor nyilvánosságra hozták a klinikai tesztek eredményét, miszerint ez a megoldás ugyanolyan hatékony, mint a szokásos napi adagok.

A hatékonyság bizonyítására két további tanulmányt is elvégeztek a klinikai tesztek mellett. Az elsőnél 205, hét különböző országból származó 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba. A teszt 23 hétig tartott, mely során négy csoportra osztották a betegeket. 

Volt egy kontroll csoport, akik továbbra is a napi inzulin injekciót kapták és volt három kísérleti csoport, akik az icodec injekciót kapták meg egy héten egyszer, csupán az volt a különbség köztük, hogy más módszerekkel figyelték a vércukorszintjüket. Az eredmény mindegyik tesztcsoport esetében kielégítőnek bizonyult.

A második tanulmány során pedig öt országból 154 beteget vizsgáltak, és azt próbálták meghatározni, hogy mi a legjobb módja a napi adagról heti adagra történő áttérésnek hipoglikémiai kockázat nélkül.

Lingvay Ildikó professzor asszony így nyilatkozott:

„A kezelés csökkenti a cukorbetegek gondozására fordítandó időt azoknál, akiknek segítség kell az injekció beadásához. Valamint nem csupán a gondozók terheit csökkenti, hanem a mindennapokat is megkönnyíti.”

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés