Légi közlekedés: több mint 30 millió utast fog fogadni az új sencseni repülőtér

2021. május 04. 20:11

A Rogers Stirk Harbour + Partners építésziroda egy új terminált tervez a kínai Sencsen repülőteréhez.

2021. május 04. 20:11
null

A 400.000 négyzetméteres terminál a Sencsen Bao’an Nemzetközi Repülőtér bővítése lesz és évente várhatóan 31 millió utazót fog fogadni. Az épület áramvonalas formával és hullámzó tetővel rendelkezik majd, a légáramlás mintázatát prezentálva.

„A koncepció középpontjában egy 10.000 négyzetméteres kerthelyiség áll, ami csaknem 40 teniszpálya méretét teszi ki” – mondta az építésziroda partnere, Andrew Tyley.

Hozzátette: „A kert Sencsen „bejárati ajtajaként” működik majd, összekötve a szárazföldi és a légi közlekedést.” 

A terminál mérföldkő lehet a repülőtér életében

„Mivel ez egy olyan épület, ahol az utasok jóléte és öröme áll a középpontban, a terminál hatalmas zöldfelületeket és parkosított sétányokat tartalmaz majd” - nyilatkozta Ivan Harbour, a projekt vezető partnere.

„Ez a repülőtér a zöld környezet szívében ünnepli azokat az érzelmi pillanatokat, melyek a mindennapi életünk fontos részei: a találkozások és búcsúzások momentumai” – folytatta.

A terminált a China Northeast Architectural Design & Research Institute együttműködésével fejlesztették ki. Az épület kompakt formája, a napenergia szabályozása, az alacsony vízfelhasználás és az esővíz begyűjtése révén próbál hozzájárulni a fenntarthatósági célokhoz.

Nem ez jelenti az egyetlen újítást

A Grimshaw Architects egy olyan közlekedési csomópont telepítését tervezi a repülőtér számára, amely nagysebességű és egyéb közlekedési rendszerek befogadására szolgál. A széles oszlopokkal és hullámzó tetőképpel rendelkező építményt a mangrove fák mintájára készítették, melyek a bolygó egyik leghatékonyabb szénelnyelőjeként tartanak számon.

Ha elkészül, várhatóan több ezer ingázót fogad majd be naponta, s mivel összekapcsolódik a repülőtér termináljaival, a világ egyik legintegráltabb közlekedési csomópontjává válhat.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. május 14. 18:35
Kínai belügy, leszarjuk! Ujgurok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik