Kifakadt a bukaresti miniszter: alacsony a bér, magas a szegénység

2021. május 3. 9:11
Romániában sokat fejlődtek a bérek az uniós csatlakozás óta, de az átlagos órabér még kevesebb mint harmada, a dolgozói szegénység pedig majdnem kétszerese az európai uniós átlagnak, mutatott rá a munka ünnepe alkalmából írt Facebook-bejegyzésében szombaton Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

Románia 2007-től tagja az EU-nak, akkor 950 lej (akkori árfolyamon 280 euró, illetve 70 ezer forint) körül volt a havi nettó átlagbér Romániában, míg idén 3400 lejre (690 euró, illetve 248 ezer forint) tehető. Mindazonáltal a romániai átlagos 8 eurós (bruttó) órabér kevesebb mint harmada a 28 eurós európai uniós átlagnak, és az európai uniós 8 százaléknál sokkal nagyobb, csaknem 15 százalékos Romániában a dolgozói szegénység, részletezte Turcan.

Ez azt jelenti, hogy sok román munkavállaló a szegénységgel küzd, nem tud gyermekeinek méltó életkörülményeket teremteni, a szegénység pedig gyakran generációról generációra újratermelődik. A miniszter szerint ez az oka annak, hogy olyan sok román elhagyta az országot, a szakképzett munkaerő hánya pedig hátráltatja a beruházásokat.

A tárcavezető a minimálbér emelését és a foglalkoztatottság javítását, a nyugdíjrendszerben és a közalkalmazotti bérezésben tapasztalható igazságtalanságok kiküszöbölését tűzte ki célul. Rámutatott: Romániában százszoros a különbség a legkisebb (800 lejes) és legnagyobb nyugdíj között, a 65 év felettiek száma (3,8 millió) pedig már jelentősen meghaladja a 14 év alatti (3,2 millió) gyerekekét.

Az új bukaresti kormány lehetővé teszi a munkaviszony fenntartását 70 éves korig, új közalkalmazotti bértörvényen dolgozik, a munka törvénykönyv és a nyugdíjrendszer módosítását tervezi, és hadat üzen a munkajogban tapasztalható bürokráciának, ígérte a román munkavállalókhoz intézett május elsejei köszöntőjében a bukaresti munkaügyi miniszter.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés