Feltalálták egy új anyagot, amellyel potenciálisan kiszorítható az elefántcsont a piacról

2021. május 01. 13:28

Mivel a nemzetközi elefántcsont-kereskedelem immáron 30 éve tilos, az abból műtárgyakat előállító technikusoknak minden kreativitásukat be kell vetniük a megfelelő alternatív anyagok megtaláláshoz. Most úgy tűnik, a Digory néven emlegetett, 3D-ben is nyomtatható anyag megfelel a technikusok elvárásainak.

2021. május 01. 13:28
null

Az új anyag a Bécsi Műszaki Egyetem és a Cubicure nevű cég közös munkájának gyümölcse. A kezdetben folyékony halmazállapotú, szintetikus gyanta kalcium-foszfát részecskéket és szilícium-oxid port tartalmaz.

A lézeres sztereolitográfiai folyamat során a gyantát egy átlátszó tartályba öntik, majd a tartály alján keresztül ultraibolya sugarakkal világítják át az anyagot, melynek hatására a fölé helyezett nyomtatóágy alsó részén a gyanta megszilárdul. A lézer folyamatos mozgása közben a nyomtatóágy fokozatosan halad felfelé a tartályban, egy kemény gyantaréteget felépítve.

Miután az elem nyomtatása elkészült, jöhet a polírozás és a színezés, melynél a legjobb eredményt eddig a fekete tea hasznosításával tudták elérni. A tudósok szerint a késztermék nem csak külsőre tökéletes mása az elefántcsontnak, hanem szilárdságát és merevségét is hibátlanul replikálja.

Az orvvadászat központjaként emlegetett Kelet- és Közép-Afrika területén évente nagyjából harmincezer elefánt pusztul el az illegális elefántcsont kereskedelem következtében.

Afrika európai gyarmatosítása előtt 26 millió elefánt élt a területen, számuk a 20. századra 10 millióra csökkent, napjainkban pedig 400-500 ezer elefántról tudunk az afrikai területeken, számuk pedig napról napra csökken.

Szerencsére több ország is felismerte a helyzet súlyosságát, így 2016-ban az Egyesült Államok teljes tilalmat vezetett be elefántcsont kereskedelmében, melyhez az Egyesült Királyság, HongKong, Szingapúr és Kína is csatlakozott. Az illegális kereskedelem sajnos ennek ellenére is virágzik. 

Remélhetőleg továbbfejlesztése után a Digory nem csak pótlóanyagként lesz használható, hanem képes lesz kiszorítani az elefántcsontot a piacról és olyannyira versenyképessé válik, hogy több elefántnak nem kell elpusztulnia az illegális kereskedelem következményeként.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik