Nyereséggel zárta az első negyedévet az INA

2021. április 30. 11:55
Az INA horvát olajipari vállalat bevétele az első három hónapban elérte a 4,17 milliárd kunát (198,8 milliárd forint), ami 0,6 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban; a kiadásai 19,7 százalékkal 4,11 milliárd kunára (195,9 milliárd forint) csökkentek.

Az év első negyedében 50 millió kuna (2,3 milliárd forint) nettó nyereséget könyvelt el a cég. Az INA egyszeri tételek nélkül 638 millió kuna (30,4 milliárd forint) veszteséggel zárta a tavalyi évet.

Az INA által az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint 2021 első negyedévében az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 467 millió kunát (22,2 milliárd forint) tett ki, ez 5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a 2020-as év után, amelyet az olaj- és gáziparban soha nem látott válság jellemzett, 2021-es év eleje némi üzleti fellendülést mutatott, habár szerinte az ágazat nem mostanában nyeri vissza régi erejét.

Ismertette: a Brent-olaj ára hordónként 50 dollár körül mozgott 2021 első negyedévében, ami pozitív hatással volt az eredményre, de ez továbbra sem teszi lehetővé a könnyed hozzáállást az üzlethez.

2021 első negyedévét szintén a termelés csökkenő tendenciája jellemezte, amelyet csak részben ellensúlyozott a Brent-olaj magasabb ára – hangsúlyozta Fasimon Sándor. Másrészről befejeződött egy új tranzakció Egyiptomban, az INA 10-es blokkban szerzett koncessziót, amely lehetővé teszi a jövőben a termelés bizonyos növekedését – tette hozzá.

Jelezte, a finomítói üzletág területén a 2020-as év a kereslethez igazodott, a nyereséges behozatal pedig stabilizálta a piaci kínálatot. 2021 első negyedévében ugyanakkor a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások fokozatos feloldásának és a makrokörnyezetben bekövetkezett optimizmusnak a hatására elindult a hazai termelés is – fogalmazott.

Kiemelte: a szolgáltatások értékesítésének és a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene megközelítőleg a tavalyi szinten van, miközben a fogyasztási cikkek árrése folyamatosan és erőteljesen növekszik.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés