Fenntarthatóság: művészi és kulturális értékekkel ötvözik az energetikai projektet

2021. április 30. 08:49

A Land Art Generator Initiative (LAGI) egy olyan kezdeményezés, mely során a fenntartható energetikai infrastruktúrák megoldásait ötvözik a városi művészettel és kultúrával. Számtalan tervező reagált a felhívásra és küldte be ötleteit, melyeket a kijelölt zsűri és a lakosság közösen véleményez.

2021. április 30. 08:49
null

Az előresorolt ötletekből prototípust készítenek, és a tesztidő után kiválasztják azt az egy tervet, amelyet a valóságban is létrehoznak, így ösztönözve a lakosság aktív részvételét a fenntarthatósággal kapcsolatban és elősegítve a nyilvános helyek gyorsabb és igazságosabb energiaellátását.

A LAGI főként olyan ötleteket keresett, melyekkel a nevadai Burning Man fesztiválhoz tudna biztosítani állandó és fenntartható épületeket. A listába pedig bekerült a Solar Mountain is, amely egy igazán figyelemre méltó koncepció. A létesítmény egyik oldala közösségi tér lenne, a másik pedig 728 fotovoltaikus panelből (napelemből) állna, melyek évente akár 300 MWh energiát is képesek lennének előállítani. Ez elegendő lenne több tevékenység ellátásához is a fesztiválokon. Az egész szerkezet előre gyártott, újrahasznosított és rétegelt lemezekből készülne, mely nagyban megkönnyítené a szétszerelését, áthelyezését és újrafelhasználását.

A létesítmény megálmodója Nuru Karim, a mumbai székhelyű Nudes művészeti és építészeti stúdió képviseletében hozta el a terveket. Reméli, hogy projektjük is bekerül a legjobbak közé, és megépíthetik a prototípus. 

A kiválasztott tervek alapján elkészült prototípusoknak egy négy évszakon át tartó tesztidőszakot kell teljesíteniük. Ezután döntik el, hogy 2022-re melyik tervet állandósítják. A Nudes tervei mellett sok más lenyűgöző projekt ötlet érkezett még a fenntarthatóság jegyében, melyek nagyszerűen ötvözik a művészet funkcionalitását, és a technológiai újításokat.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik