Ha a járvány nem szól közbe, hatalmasat robbanhat idén a fejlődő ázsiai országok gazdasága

2021. április 29. 8:34
Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) előrejelzése szerint erőteljesen lendülnek fel a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idén a koronavírus-járvány elhúzódó hatásainak ellenére is.

Szerdán közzétett prognózisukban az ADB elemzői azt valószínűsítették, hogy idén 7,3 százalékkal, jövőre pedig 5,3 százalékkal növekszik az ázsiai-csendes-óceáni térség 46 fejlődő országát tömörítő régió. Az iparilag fejlett Hongkongot, Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt és Tajvant kivéve

a régió maradék negyvenegy országában idén várhatóan 7,7 százalékra, jövőre pedig 5,6 százalékra rúg majd a növekedés üteme.

A fejlődő országokban 2019-ben 5,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), tavaly viszont 0,2 százalékkal csökkent. Az iparilag fejlett, magas jövedelmű országokat leszámítva tavalyelőtt 5,5 százalékkal bővült a régió gazdasága, tavaly pedig stagnált.

„A növekedés lendületet vesz az egész fejlődő Ázsiában, de a járvány újabb fellángolása veszélyezteti a fellendülést” – mondta Szavada Jaszujuki, az ADB főközgazdásza a jelentés bemutatásakor.

Rámutatott, hogy a régió gazdaságai eltérő pályán haladnak. Az egyes országok helyzetének alakulását a hazai járványhelyzet és az oltási kampány sebessége mellett az határozza meg, hogy mennyire tudnak előnyt kovácsolni a globális fellendülésből.

Ázsia és a csendes-óceáni térség néhány gazdaságát támogatja az export növekedése, és ezt a lendületet segíti, hogy egyre több szállítmány érkezik a Covid-19 betegség elleni vakcinákból.

A világjárvány azonban továbbra is a legnagyobb kockázatot jelenti a régió számára,

mivel a növekedést alááshatja a vakcinák beadásának esetleges késedelme vagy újabb jelentős járványhullámok kitörése” – figyelmezettek az ADB elemzői, akik a további kockázatok között említették a fokozódó geopolitikai feszültségeket, a szűk termelési keresztmetszeteket, a pénzügyi feltételek szigorításából fakadó pénzügyi zavarokat és az olyan hosszú távú következményeket, mint például az iskolák bezárása miatti tudásveszteségeket.

Az iskolabezárások közepette alkalmazott távoktatás csak részben hatékony, mivel sok diák nem fér hozzá számítógéphez és az internethez. Ezek, a tanulást nehezítő problémák hatással lesznek a diákok által elsajátított készségekre, és végeredményben termelékenységükre és a jövőbeni munkavállalóként szerzett jövedelmükre.

„A tanulási veszteségek mértéke a tanév 8 százalékától 55 százalékáig terjed. Előbbi a csendes-óceáni térségben, ahol az iskolák többnyire nyitva maradtak, utóbbi pedig Dél-Ázsiában, ahol hosszabb ideig zárva tartottak az iskolák. A fejlődő Ázsiában a diákok jövőbeni keresetének csökkenését folyó áron 1250 milliárd dollárra becsülik, ami a régió 2020-as GDP-je 5,4 százalékának felel meg” – derült ki a jelentésből.

Kínában, ahol a járvány 2019 decemberében kezdődött el, az erős export és a háztartások fogyasztásának fokozatos élénkülése lendíti fel a gazdaságot. Az ország GDP-je idén 8,1 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal bővülhet.

India, a régió második legnagyobb gazdasága a 2021-es pénzügyi évben várhatóan 11 százalékkal növekszik az erős oltási kampány közepette. A közelmúltban újra felerősödött járvány azonban veszélybe sodorhatja a fellendülést.

Az ADB előrejelzése szerint

az alrégiók közül a legerősebb ütemben Dél-Ázsia gazdasága bővülhet,

a tavalyi 6,0 százalékos zsugorodás után idén 9,5 százalékkal, jövőre pedig 6,6 százalékkal nőhet.

A kereskedelem alakulásától függő Délkelet-Ázsiában a tavalyi 4,0 százalékos csökkenést követően 2021-ben 4,4 százalékkal, 2022-ben pedig 5,1 százalékkal, Kelet-Ázsiában a tavalyi 1,8 százalékos növekedés után 7,4, illetve 5,1 százalékkal, míg Közép-Ázsiában a tavalyi 1,9 százalékos visszaesés után 3,4, illetve 4,0 százalékkal nőhet a hazai össztermék. A globális utazási korlátozások és így a turizmus összeomlása által sújtott csendes-óceáni térségben a tavalyi 5,8 százalékos csökkenés után idén is csak 1,4 százalékkal, jövőre pedig 3,8 százalékkal bővülhet a gazdaság.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés