Palkovics: Újabb területekre terjesztik ki a magyar-német kutatási kapcsolatokat

2021. április 23. 16:40

Írta: Rádi Balázs
A védelmi iparban, a kvantumszámítógépek, a mesterséges intelligencia és az élelmiszerbiztonság területén bővíthetők tovább a kétoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések – derült ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Reimund Neugebauer, a német kutatóhálózatot irányító Fraunhofer Társaság elnöke egyeztetésén 2021. április 23-án, Budapesten – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a két kormányfő korábbi megállapodása szerint Magyarország és Németország a jövőorientált, tudásalapú iparágakban is a kapcsolatok elmélyítésére, erősítésére törekszik. Jövő tavaszra elkészül a magyar állam és a német Rheinmetall közös beruházásában, Zalaegerszegen épülő harcjárműgyár. Az üzem és a szomszédos ZalaZone járműipari tesztpályán tervezett off-road tesztkörnyezet világszínvonalú feltételrendszert teremt a védelmi ipari és biztonsági kutatásokhoz, amelyeknek a Fraunhofer is részese lehetne.    

Palkovics László beszámolt arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai tervei szerint 2022 elejére egy legalább 5 PetaFlops kapacitású szuperszámítógép-központ jöhet létre Debrecenben. Már megkezdték az együttműködést a hasonló profilú, szintén egyetemi bázisú stuttgarti központtal, amelynek közelében az IBM bevonásával működtet kutatói platformot a Fraunhofer – írták.    

A miniszter végül kiemelte, hogy Magyarország K+F kapacitással csatlakozna az Európai Akkumulátor Szövetséghez. A tárgyalófelek Németországban tervezik folytatni a két ország innovációs teljesítményét alapvetően meghatározó intézményeik közötti egyeztetéseket – olvasható az ITM közleményében.

(MTI,fotó: Sóki Tamás)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés