Hatalmasat spórol Kiskunfélegyháza: bevezetik a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést

2021. április 23. 16:45
Hamarosan Kiskunfélegyházán is megvalósul a környezet hőterhelésének csökkentését és a levegő tisztaságát szolgáló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a MEKH kiserőművi összevont és távhőtermelői működési engedélyt adott a Greenergy-Power Kft. részére a kiskunfélegyházi Petőfi Fűtőmű telephelyén létesített kapcsolt hő- és villamos energia előállítását szolgáló rendszer működtetésére.

A rendszer lényege, hogy nem kell külön berendezés a villamosenergia-termeléshez és külön berendezés a hőtermeléshez, sajátossága pedig, hogy jóval kevesebb primerenergia- felhasználással jár, mint ha külön termelnék a villamos energiát és külön a hőenergiát.     

A földgáz fűtőanyagot használó erőművel évente mintegy 2449 megawattóra villamos energiát, 8034 gigajoule hőenergiát terveznek előállítani.     

A gázmotoros erőmű több mint 1000 háztartás villamosenergia-igényét, illetve hőcserélő rendszerén keresztül mintegy 330 felhasználó fűtését és használati melegvízigényét biztosítja.     

A környezetbarát rendszer alkalmazásával évente nagyjából 20-40 százalékos földgáz-megtakarítására lesz lehetőség, mivel az adott energiaszükséglet kielégítéséhez kevesebb tüzelőanyagot kell felhasználni, de ez nagyban függ a hőfelhasználás mértékétől.

Országos viszonylatban kapcsolt hő- és villamosenergia-előállítással az erőművek nagyjából 15 százaléka működik – tudatta MEKH.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés