Dimenzióváltás a szakképzésben: korszerű tudást kapnak a fiatalok

2021. április 23. 10:59

Írta: Rádi Balázs
A megújult szakképzésben korszerű elméleti és gyakorlati tudást kapnak a fiatalok, a naprakész ismereteket pedig az adott szakma legjobbjai segítik nekik elsajátítani – írta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a közösségi oldalára csütörtökön feltett bejegyzésében.

Úgy fogalmazott, hogy a baloldali kormányok mostohán bántak a szakképzéssel, az abban tanulókkal, dolgozókkal.

A kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért átalakították a rendszert.

A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak. A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket is arra ösztönözik, hogy vegyenek részt a felnövekvő nemzedék képzésében, ezért is emelték meg a szakképzésben oktatók – mintegy 32 ezer ember – fizetését átlagosan mintegy 30 százalékkal, emellett pedig a diákoknak is bért, vagy ösztöndíjat biztosítanak – emelte ki Schanda Tamás.

Az ITM államtitkára a poszthoz csatolt videóüzenetben elmondta, az átalakított szakképzési rendszer átláthatóbb, praktikusabb, mindenki könnyen megtalálhatja benne a számára leginkább megfelelő képzést, és ha további ismereteket is szeretne az adott területről, a következő képzési szintre egyszerűbben lehet átlépni.

Schanda Tamás videoüzenetében elmondta, a szakképzés intézményei a korábbinál rugalmasabb, átjárhatóbb tanulási utakat biztosítanak, az érettségit is adó technikumból pedig könnyen tovább lehet lépni a felsőoktatásba.

Beszédében kiemelte, hogy megerősítették a duális képzést, közelebb hozták egymáshoz az iskolákat és a cégeket, hogy a lehető legkorszerűbb ismereteket szerezzék meg a fiatalok, és mielőbb találkozzanak a vállalati szemlélettel. Mindenki, aki a megújult szakképzést választja kap ösztöndíjat vagy bért. Az alapjuttatás mellett plusz pénzzel honorálják a kiemelkedő teljesítményeket, illetve anyagilag is segítik a nehézebb helyzetű családból származókat. Kiemelt bért biztosítanak az oktatóknak, akár a közismereti tárgyat tanítóknak, akár az adott szakma minden részletét ismerő óraadóknak. Átlagosan 30 százalékos béremelést kaptak a szakképzésben oktatók 2020-ban.

A megújult szakképzéssel elégedettek a családok és a fiatalok is, egyre többen választják a technikumot és a szakképző iskolát - mondta Schanda Tamás a közösségi oldalán látható videóüzenetben.

(MTI)

Borítókép: Hofstetter Zsolt fémiparigyártás-előkészítő tanuló (j) a fémmegmunkálást gyakorolja Tóth Antal szakoktató mester segítségével a műhelyiskola program keretében megtartott gyakorlati oktatáson a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum tanműhelyében 2021. március 2-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósuló műhelyiskola program piacképes részszakmához juttathatja a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat. Az új típusú képzés kísérleti jelleggel már kilenc szakképző intézményben és két egyházi, karitatív szervezetnél érhető el. MTI/Varga György


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés