Megmutatjuk az ipar jövőjét (3. rész)

2021. április 22. 16:30
Világunk egyre inkább nyit a megújuló energiák kiaknázása felé, amire azért is van elképesztően nagy szükség, mivel az energiaigény egyre csak növekszik. A trendek pedig azt mutatják, hogy a technológiai újítók az alternatív, környezetkímélő megoldásokban gondolkodnak.

Charles Fritts 1883-ban alkotta meg a mai értelemben vett első napelemet, amely valójában össze sem hasonlítható azzal a technológiával, amit ma használunk. 

A napenergiában rejlő potenciál

A napelem szintén olyan technológia, amely már egy ideje létezik, de jövőbeli potenciálja hatalmas. A Tesla Solarglass Roof csempékkel, elegáns kivitelezésben a teljes tetőszerkezet burkolása megoldható. Az Audi autógyártó vállalat együttműködött az Alta Devices vállalattal, amely a kínai napelemcellákat gyártó Hanergy leányvállalata, annak érdekében, hogy egy vékony napfóliaréteget fejlesszen az autótetőkre.

Egy hazai startup, a Platio az idei év egyik legnagyobb innovációjával szolgáltak a szektorban, útburkolatként szolgáló, járható felületekre tervez napelemeket.

Jeremy Munday, a Kaliforniai Egyetem Elektro- és Számítástechnikai Mérnöki karának kutatója olyan egyedi prototípust fejlesztett, amely képes az éjjeli órák folyamán is 50 W energiát generálni négyzetméterenként. Az újítás fordított elven működik, mint hagyományos társai, a napközben felmelegedett tárgyak éjszaka leadott hője által keletkezett energiát alakítja át elektromos töltéssé.

Az, hogy miért ennyire indokolt ennek a megújuló energiának a kihasználása az bizonyítja legjobban, hogy a Föld teljes népességének egy évnyi energiafelhasználását, a Nap egy órányi energiakibocsátása képes fedezni. 
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés