Szijjártó: Kormányzati támogatással Egerben bővíti kapacitását a Stühmer Kft.

2021. április 16. 22:14

Írta: Rádi Balázs
Kormányzati támogatással hajt végre Egerben jelentős kapacitásbővítő beruházást az édesipari termékeket gyártó Stühmer Kft. – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a cég Heves megyei székhelyén, Makláron, a program támogatási oklevél-átadó ünnepségén.

Szijjártó Péter aláhúzta: a fejlesztés nem csupán a cég eddigi munkahelyeinek megőrzését, de a munkavállalói létszám 100 fölé növelését is lehetővé teszi. A 300 millió forintos beruházáshoz a kormány 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – tette hozzá.    

Ennek nyomán a Stühmer a kézműves bonbonok gyártókapacitását háromszorosára, míg a cukrászsüteményekét duplájára növeli, amivel megteremti annak feltételeit, hogy az eddig Európában és a tengeren túl elért sikerei után „a keleti piacokat is sikerüljön bevennie” – fogalmazott a miniszter.    

Rámutatott: Heves megyében a nehéz körülmények ellenére számos vállalkozás hozott hasonló döntéseket az elmúlt időszakban. Közülük a kormány 46 beruházást támogat ezekben a hetekben. A 36 milliárd forint összértékű fejlesztéshez a kormány 13 milliárd forintot biztosít, mely 12 500 munkahely fenntartását segíti – jegyezte meg.     

Szijjártó Péter emlékeztetett: egy éve küzdünk a világjárvány egészségügyi és gazdasági hatásaival. Erre a két rendkívüli kihívásra két rendkívüli választ adott a kormány, mely „a külföldi elvárásokkal ellentétes volt ugyan, ám ezrek életét és százezrek munkahelyét megóvva a magyar emberek érdekét szolgálta”.     

A nehéz helyzetben a kabinet összefogott a magyar vállalatokkal annak érdekében, hogy azok ne a leépítést válasszák, hanem fejlesztéseket megvalósítva tudják erősíteni pozícióikat, versenyképességüket. Ennek eredményeként több mint 1400 cég modernizált és fogott bele kapacitásbővítésbe, így ma közel annyian dolgoznak hazánkban, mint a járványt megelőzően – emlékeztetett.     

Szavai szerint e stratégia sikerét mutatja, hogy tavaly „hatalmas beruházási rekordot” döntött Magyarország, miközben világszerte 42 százalékkal estek vissza a közvetlen tőkeberuházások. A hazai sikerekben óriási szerepet töltöttek be az elmúlt 11 évben megerősödött vidéki magyar vállalkozások, melyek immár egyre nagyobb számban nemzetközileg is versenyképesek – mondta.

Csóll Péter, a Stühmer Kft. ügyvezetője arról beszélt: a társaság ma már több mint 150 terméket gyárt és az ország négy településén – Budapesten, Egerben, Gyöngyösön és Makláron – 7 exkluzív márkaboltot üzemeltet. Maklári székhelyén emellett cukrászüzemet és kézműves fagylaltozót is működtet – tette hozzá.     

Kiemelte: a támogatás segítségével megvalósuló egri fejlesztés mintegy 10 százalékos – 10-12 fős – létszámbővítésre teremt lehetőséget. Egyúttal a gyártókapacitás bővítése mellett a kézműves bonbonok szegmensén belül új termékcsoport bevezetését teszi lehetővé.     

A nyilvános cégadatok szerint a 2004-ben alapított Stühmer Kft. 2019-ben 95 alkalmazottal 2,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el.

(MTI, fotó: Komka Péter)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés