Gyengén teljesített a román építőipari termelés az első két hónapban

2021. április 16. 14:09
Romániában a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 2 százalék volt a vizsgált időszakban.     

A nyers adatok szerinti csökkenés főleg a karbantartási és javítási munkálatoknak tulajdonítható, amelyeknek volumene 6,7 százalékkal esett vissza, a felújítások volumene 5,7 százalékkal maradt el a tavalyi év első két hónapjáétól. Az új építések esetében 2 százalékos növekedést jegyeztek fel.     

Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 12,8 százalékos volt a visszaesés, a lakóépületeknél 5,6 százalékos csökkenést mértek,  ugyanakkor az ipari létesítmények esetében a munkálatok volumene 11,2 százalékkal nőtt.       

Februárban az építőipari termelés volumene 3,3 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavaly februárihoz képest, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 1 százalékos volt a bővülés.     

Tavaly a nyers adatok szerint 15,9 százalékkal nőtt a romániai építőipari termelés 2019-hez mérten, miután 2019-ben is csaknem 28 százalékkal élénkült az előző évhez képest.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés