Majdnem 42 milliárd forintnyi osztalékot fizet ki idén a Richter

2021. április 16. 8:41
A Richter Gedeon Nyrt. részvényenként 225 forint osztalékot fizet a 2020-as év után, erről döntött az április 15-i éves rendes közgyűlés – közölte a gyógyszeripari társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közgyűlést a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetre tekintettel – tavalyhoz hasonlóan – az idén sem személyes jelenléttel tartották, a napirenden szereplő kérdésekben az igazgatóság hozott határozatokat.

A tavalyi üzleti év eredménye után fizetendő osztalék mértékét az anyavállalat tulajdonosaira jutó konszolidált adózott eredmény 40 százalékában állapították meg, ami részvényenként 225 forint. Az igazgatóság a közgyűlés hatáskörében eljárva a törzsrészvényekre

összesen 41,934 milliárd forint osztalék megállapítását és kifizetését jóváhagyta.

Mint írták, az igazgatóság gondoskodik a törzsrészvényekre megállapított osztalék részvényarányos kifizetéséről a Részvénykönyvben 2021. június 7-én nyilvántartott törzsrészvényesek részére, feltéve, hogy a részvényesek nem kezdeményezik a közgyűlés összehívását a beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása céljából. A törzsrészvényekre járó osztalék kifizetése 2021. június 14-én kezdődik. A saját részvényekre eső osztalékot a társaság az osztalékra jogosult részvényeseknek fizeti ki részvényeik névértéke arányában. Az osztalékfizetés részletes rendjét az igazgatóság állapítja meg és 2021. május 14-ig hirdetményben teszi közzé.

A közgyűlésen arról is határoztak, hogy az igazgatóság társaság a 2022. évi rendes közgyűlés időpontjáig 100 forintos névértékű törzsrészvényt vásároljon tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalomban, legfeljebb a társaság mindenkori jegyzett tőkéjének 10 százalékáig (azaz maximum 18 637 486 darabot) terjedően, a tőzsdei ártól felfelé legfeljebb +10 százalékos, lefelé legfeljebb -10 százalékos eltérésű vételi áron.

A saját részvények vásárlása elősegíti a Richter stratégiai céljai megvalósítását, így különösen felvásárlási ügyletekben fizetési eszközként szolgál – közölték. Ezen kívül biztosítja a Richter részvényalapú munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszerei részvényszükségletét. A társaság tavaly 63 forint osztalékot fizetett a részvényeseinek.

A Richter 2020-ban 104,7 milliárd forint konszolidált nyereséget ért el, 122 százalékkal nagyobbat az előző évinél. A társaság éves árbevétele 566,8 milliárd forint volt, 11,6 százalékkal haladta meg az előző évit a február végén közölt tőzsdei gyorsjelentés szerint.

(MTI, címlap: MTVA/Bizományosi: Róka László)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés