Közel ötszörösére nőtt a JP Morgan Chase nyeresége

2021. április 14. 16:48
Jól indult az első negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban: a vártnál nagyobb bevételek mellett az egy évvel korábbihoz képest ötször nagyobb nyereséget termelt a JP Morgan Chase, amely a nagyvállalatok közül elsőként hozta nyilvánosságra beszámolóját.

A legnagyobb amerikai bankcsoportra széles körben tekintenek, mint a szélesebb értelemben vett gazdaság állapotát híven tükröző barométerre. Az első negyedévben mutatott

robusztus teljesítménye jó előjel a Bank of America és a többi amerikai pénzintézet számára.

A szerdán közzétett gyorsjelentés adatai szerint a JP Morgan Chase bevételei 33,1 milliárd dollárt tettek ki január-márciusban, 14 százalékkal többet az egy évvel korábbi 29 milliárd dollárnál. Ezen belül a nettó kamatbevételek 11 százalékkal, 13 milliárd dollárra csökkentek, míg a nem kamatjellegű bevételek 39 százalékkal, 20,1 milliárd dollárra nőttek. Különösen jól teljesített a befektetési banki üzletág, amelynek bevételei 57, százalékkal nőttek.

Az adózott eredmény 14,3 milliárd dollárt, részvényenként 4,50 dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 2,86 milliárd dollárral, egy részvényre vetítve 78 centtel. A teljes profit 399 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 476 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Elemzők 30,5 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 3 dollár 10 centes nyereségre számítottak.

A vártnál nagyobb nyereség részben annak köszönhető, hogy

5,2 milliárd dollárt szabadítottak fel a koronavírus-válság miatt nem fizető hitelekre félretett tartalékokból.

Ezt az egyszeri tételt nem számolva 3,31 dollárra rúg az egy részvényre jutó nyereség.

A befektetők azt remélik, hogy a koronavírus-járvány által dominált tavalyi év után az élet visszatérhet a normális mederbe a gazdaság talpra állásával és a tömeges oltási kampánnyal.

„Figyelembe véve a gazdaságösztönző intézkedéseket, a potenciális infrastrukturális kiadásokat, a mennyiségi enyhítés folytatódását, a fogyasztók és vállalatok szilárd anyagi helyzetét és a járvány várható lecsengését övező eufóriát, úgy hisszük, hogy a gazdaság rendkívül erős ütemben növekedhet” – hangoztatta Jamie Dimon, a bank elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentést kommentálva.

A JP Morgan Chase

még mindig 26 milliárd dollárt tart a nemfizető hitelekre képzett céltartalékban,

ami Dimon szerint megfelelő és észszerű összeg a bank számára jelenleg.

Az amerikai nagybankok közül a Goldman Sachs és a Wells Fargo ugyancsak szerdán, a Citigroup és a Bank of America csütörtökön, míg a Morgan Stanley pénteken teszi közzé beszámolóját.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés