Az Európai Bizottság évente 150 milliárd euró kölcsönt venne fel a helyreállítási alap finanszírozásához

2021. április 14. 16:45
Az Európai Bizottság évente átlagosan 150 milliárd euró kölcsönt venne fel a tőkepiacokról 2026-ig, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozni hivatott Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap finanszírozásához – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület.

A bevont források teljes összege így jelenlegi árfolyamon mintegy 800 milliárd eurót fog kitenni, amelynek visszafizetése a testület számításai alapján 2058-ig tartana.

Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bizottság finanszírozási startégiája nemcsak a társadalmi-gazdasági fellendülést szolgálja, hanem a források bevonása révén a zöld, digitális és ellenállóbb növekedést is.

A stratégia keretében a testület különböző finanszírozási eszközök és technikák segítségével, az uniós tagállamok számára a legkedvezőbb feltételek mellett mozgósíthatja a szükséges forrásokat – írja a bizottság sajtóközleménye. A stratégia megvalósítása érdekében a bizottság elsődleges kereskedői hálózatot hoz létre, amely segíti az aukciók és a konzorciális hitelfelvételi műveletek hatékony végrehajtását, támogatja a másodlagos piacok likviditását, és biztosítja az uniós adósságpapírok kelendőségét a lehető legszélesebb befektetői körben. Emellett, a piacok átlátható tájékoztatása érdekében a forrásbevonások megkezdése előtt határozatot fogad el, és közzéteszi a finanszírozási tervhez kapcsolódó információkat.

A költségvetési biztos felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb vegyék át nemzeti jogrendjeikbe a tagországok kormányait tömörítő Tanács tavaly december közepén hozott határozatát, amely az EU-s költségvetés bevételi oldaláról, az úgynevezett saját források ügyéről rendelkezik. A határozat tagállami ratifikálása hatalmazza fel a bizottságot a szükséges források bevonásának elkezdésére.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés