Hogy jutunk az 5G-vel ötről a hatra? Mutatjuk!

2021. április 13. 15:53
A világ már jó ideje várja az 5G szélessávú mobilinternet-hálózat kiteljesedését. Mivel a fogyasztók mindig a jobb szolgáltatásokhoz és az áruk gyorsabb kézbesítéséhez ragaszkodnak, sok iparág reménykedik, hogy az 5G által felgyorsított internetkapcsolatával megfelelhet ezeknek az igényeknek.

Az 5G 2020 óta van jelen a telekommunikációs szolgáltatók életében, mely használatával várhatóan több milliárd adat áramlik át a világon. Azonban minél elterjedtebb lesz a hálózat használata, annál körültekintőbben kell kidolgozniuk az ellátási lánc szereplőinek a stratégiát, hogy a lehető legjobban használják ki a technológiában rejlő lehetőségeket.

Az ellátási lánchoz közvetlenül kapcsolódó személyek és vállalatok nagy hasznot húzhatnak az 5G mobilhálózatból, függetlenül attól, hogy mekkora a vállalkozásuk.

Hatékonyabb logisztika

Az egyik fejlesztési lehetőség, melyben az 5G nagy szerepet játszana, az a kereskedelmi piac technológiai korszerűsítése. Mivel a vállalatok folyamatosan nyomon követik a termékeket a sikeres kiszállítás érdekében, nagy nyomás nehezedett rájuk azáltal, hogy megakadályozzák az ügyfelek elégedetlenségét és az áruellátás elmulasztását. Az 5G használatával optimalizálni tudnák ezt a folyamatot, és percre pontosan jegyezni tudnák, hogy a teherautó mikor hagyja el a raktárat, merre jár és mikor ér oda az ügyfélhez, ezzel pedig a szállítás ütemezése is pontosabb lehetne.

Ezenkívül a mesterséges intelligenciával működtetett projektek és eszközök, mint például az önvezető teherautók – melyek hamarosan az okos városok alapelemei lehetnek –, biztonságosabbak, hatékonyabbak és környezetbarátabbak, mint a hagyományos verzióik, arról nem is beszélve, hogy ezek is mind 5G kapcsolatot használnának.

Jobb kommunikáció

A legtöbb iparágban a kommunikáció létfontosságú elem, hiszen a téves vagy elmulasztott üzenetek késedelmet, hátrányt okoznak, és csökkentik a hatékonyságot. Mivel az 5G úttörő sebességgel köti össze a felhasználókat, így lényegesen kisebb az esély a kommunikációs baklövések bekövetkeztére. Továbbá az 5G lehetővé teszi a munkatársak közti azonnali információküldést és fogadást szinte bárhonnan, bármikor.

Végeredményben tehát az ellátási lánc logisztikai flottáit folyamatosan tudnák frissíteni a legújabb menetrendekkel, útvonalakkal és áruszállítási módokkal, mely mind növelné a vállalatok hatékonyságát. 

Jobb készletgazdálkodás

Az 5G azt is megváltoztatja, hogy az ellátási lánc iparágai hogyan viszonyulnak a készlet- és raktárkezeléshez. A kereskedelmi logisztika a raktárkapacitás kihasználásán, az áruk nyomon követésén, valamint megfelelő kézbesítésén alapszik, azonban ezeket a folyamatokat az 5G hálózattal, és a mesterséges intelligencia vezérelte berendezésekkel nagyban gyorsítható, valamint az áruk összegyűjtési, szállítási és archiválási hatékonysága is növelhető. A bejövő és kimenő árukat könnyedén lehetne kezelni, a működés javítása érdekében pedig gyorsabban össze lehetne gyűjteni a szükséges statisztikai adatokat.

Összességében az 5G egy nagy lépés egy modern jövő felé. Mivel ez a technológia növeli az internet sebességét, ezzel elősegítve a kommunikációt, az ellátási láncban résztvevő iparágak ugrásszerűen léphetnének előrébb a szolgáltatásaik fejlesztésében, és hatékonyabbá válva, magasabb nyereségre tehetnének szert.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés