Nem volt még ilyen: 5500 milliárd forint megtakarítás a Magyar Állampapír Pluszban

2021. április 12. 12:36
Átlépte az 5500 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszba (MÁP+) befektetett megtakarítások értéke, közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn.

Történelmi rekord

Varga Mihály szerint ez azt mutatja, hogy a családok körében továbbra is a MÁP+ a legnépszerűbb megtakarítási forma.

Hozzátette, tavaly több mint 1000 milliárd forinttal emelkedett a háztartásoknál lévő állampapír állomány, amely jelenleg meghaladja a 9300 milliárd forintot.

Az államadósság egynegyedét már a magyar emberek finanszírozzák, 2010-ben ez az arány mindössze 3 százalék volt. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország mindvégig a saját lábán állt a járvány által okozott gazdasági válságban, fogalmazott Facebook-posztjában a miniszter.

Sok legyet egy csapásra

A Magyar Állampapír Plusszal olyan terméket sikerült fejleszteni, ami a külső pénzügyi sebezhetőséget csökkentő magyar gazdaságpolitika egyik fő csodafegyverének tekinthető. Több elemző is kiemelte a Makronómnak az elmúlt években, hogy a jelenlegi világgazdasági hozamkörnyezetben ilyen biztonságos és viszonylag magas hozamot más eszközzel nem lehet elérni.

Eközben az eszköz növeli a pénzügyi tudatosságot, csökkenti a parlagon heverő óriási lakossági készpénzmegtakarításokat, külföldi helyett hazai szereplőknek (a magyar családoknak) biztosít hozamot, segíti a hazai tőkefelhalmozást és segít csökkenteni a magyar államadósság devizaarányát is.

(MTI, Makronóm; fotó: Födházi Árpád)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában