Most gyűrűzött be a válság? Februárban csökkentek első alkalommal az olasz lakosság élelmiszervásárlásai

2021. április 12. 9:29
A koronavírus-járvány kitörése óta februárban csökkentek első alkalommal az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek beszerzésre fordított lakossági kiadások Olaszországban a Coldiretti mezőgazdasági szakmai szervezet jelentése szerint.

Februárban a lakosság 5,5 százalékkal kevesebbet fordított élelmiszerek vásárlására mint egy évvel korábban a Coldiretti által az Istat statisztikai hivatal adatai alapján készített kimutatás szerint.

„A válság már a lakosság legfontosabb élelmiszer-beszerzésein is kezdi éreztetni a hatását”

 – írja a szervezet jelentése.

A nagykereskedelmi élelmiszer forgalom 6,1 százalékkal csökkent februárban az előző évihez képest, a kis élelmiszerüzleteké 2,9 százalékkal, a diszkont üzleteké pedig 1,5 százalékkal.

A februárban észlelt fordulat azért is bír nagy jelentőséggel, mert az összes gazdasági ágazat közül éppen az élelmiszer-kereskedelem vészelte át a legjobban a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett gazdasági és társadalmi korlátozásokat. Az ágazat forgalma egyenesen emelkedett a lakosság otthon töltött idejének a növekedésével párhuzamosan.  

A Coldiretti az élelmiszer értékesítési forgalom februári csökkenését a mélyszegénységben élő olasz polgárok számának növekedésére vezeti vissza. Februárban 5,6 millióan éltek abszolút szegénységben Olaszországban az Istat nyilvántartása szerint, ami az ezredforduló óta a legmagasabb szám, és egymillióval haladja meg a tavaly februárit.

Az elszegényedés elsősorban azokat a rétegeket sújtotta, amelyek állásvesztés miatt estek el a jövedelmüktől, vagy kiskereskedőként, kisiparosként be kellett, hogy zárják üzleteiket, illetve azok, akik a szürkegazdaságban végeztek valamilyen munkát, és így átestek minden szociális hálón.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés