Futurisztikus hadiipar: szuperszonikus harci drónokat fejleszt a Kelley Aerospace

2021. április 6. 11:27
A Kelley Aerospace hivatalosan is elindította a szuperszonikus pilóta nélküli harci drón projektjét, melyre állítólag már 100 „előrendelés” is érkezett.

Az Arrow néven ismert harci gépet a vállalat szingapúri létesítményében történik a tervezés és a gyártás, illetve már tesztrepüléseket is végeztek vele. 

A Kelley Aerospace beszámolója szerint a drónokat egymástól függetlenül is lehet majd irányítani, így mindegyiknek más és más küldetést lehet adni, valamint annak megfelelően, különböző módokon lehet felszerelni a fegyverkészletét. 

Az Arrow az általános bevetések mellett hírszerzési, megfigyelési és felderítési szempontból is használható lesz, így a pilóták által vezetett légierő mellett kulcsfontosságú kiegészítő lehet. A maximális teherbírása 16.800 kg lesz, mely súllyal akár 4810 kilométert is képes egyhuzamban repülni. 

Mindezen előnyös tulajdonságai mellett az ára is meglepően kedvező, csupán 9 és 16 millió dollár között mozog. Beszámítva, hogy ezeket bármelyik kockázatosabb küldetésnél be lehet majd vetni, hiszen nem kell feltétlenül hazatérnie, ezért ár-érték arányban biztosan kiemelkedő.

A drón kialakítása egy szabadalmaztatott szénszálas anyagból készült, amely rendkívül szilárddá és merevvé teszi, ez pedig a maga nemében első a világon. 

2020 decemberében a Kelley Aerospace közölte, hogy üzleti utazásra is terveznek egy szuperszonikus repülőgép típust, melynek tesztelése már zajlik párhuzamosan az Egyesült Államokban és Svédországban is.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés