Alakulnak a tiszta energia projektek

2021. április 4. 23:16
Egy platform, amely rengeteg lehetőséget teremt az elosztott energiaforrások (DER) elterjedésének érdekében.

Úgy tűnhet, hogy Szamoa szigetországának és a sűrűn lakott Brooklyn-i városnegyednek, Brownsvillenek nincs sok közös vonása. Azonban mindkét helyre igaz az a kijelentés, miszerint a saját térségükben, a legkorszerűbb tiszta energia projekt élharcosainak számítanak.

Brooklynban a Marcus Garvey Village-t egy 2017-ben telepített micro-grid működteti napelem- és üzemanyag-cellák, illetve egy lítium-ionos akkumulátor rendszer segítségével.  Szamoa pedig néhány éven belül teljesen áttér a megújuló energiaforrások használatra.

Mindkét fejlesztés a New York-i GridMarket startup vállalkozáshoz köthető, akik egy platformon keresztül biztosítják az ügyfelek számára, hogy a kitűzött energetikai célok elérése érdekében megtalálják a hozzájuk legjobban illő lehetőségeket.

A Marcus Garvey Village-i projekt 2018-ban felkeltette a japán Marubeni Vállalat amerikai leányvállalatának, a Marubeni America-nak figyelmét. A brooklyn-i micro-grid egy olyan komplex, multi-asset DER megoldást testesített meg, amelyet a vállalat mindenképpen a portfóliójában akart tudni. A piaci terjeszkedés érdekében olyan megoldásra volt szüksége a cégnek, amely magába foglalja a napelemeket és üzemanyagcellákat, mindezt pedig energiahatékonyan.

A GridMarket platformja mérlegeli a nyilvános és szabadalmaztatott adatokat, a gépi tanulás által vezérelt elemzéseket és a projekt-automatizálási eszközöket, létrehozva egy működőképes DER és micro-grid intelligenciát. Ezáltal lehetőséget biztosítanak globális szinten az ingatlanok számára, hogy csökkenthessék a tiszta technológiák és üzleti modellek bevezetése előtt álló akadályokat. A legjobb technológiákat, támogatókat, mérnököket, tanácsadókat keresik meg a projektek megvalósításához.

Továbbá a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket használja ki a helyszínek távoli kiértékeléséhez, pénzügyi modellezéshez és a gyártókkal való egyeztetéshez. Az eredmény egy DER technológiát összesítő felület, amely azonosítja és kiterjeszti a lehetőségeket, csökkenti a költségeket és a kockázatokat, valamint lerövidíti a fejlesztési ciklust. A mai napig a felület több mint 350 millió épületet előminősített.

Úton a globalizáció felé

A Marubeni America elsődleges célkitűzése volt, hogy a leányvállalatokon és az ügyfeleken keresztül ingatlanok ezreit képes elérni. Mindezt úgy, hogy kihasználja a nagymértékű piaci potenciált és összegyűjtse DER technológiát biztosító cégeket.
   
Ennek egyik lépése volt, hogy 2019-ben együttműködésbe kezdett a GridMarket-tel, majd a technológiájukat alkalmazva képes volt a meglévő projektek azonosítására, értékelésére és megvalósítására. Emellett nagy vállalatok számára micro-gridek fejlesztésébe is belekezdett. 

A Marubeni ezzel bebizonyította, hogy globálisan is működőképes a platform és a GridMarket-et olyan japán konglomerátumok amerikai leányvállalataival kötötte össze, amelyek 2050-ig kaptak határidőt a nulla kibocsátás elérésére.

A GridMarket globálisan kiterjedt felhasználói bázissal rendelkezik, ezáltal lehetővé téve, hogy tovább fejlesszék a mesterséges intelligencia és a folyamatautomatizálás hatékonyságát és a pontosságában rejlő potenciált. A platform a pandémia idején is kisegíti ügyfeleit; olyan megoldásokat kínálva, amelyek lehetővé teszik a távoli elérésű munkát, hogy a projektek ütemezését tartani tudják. 

Szamoában a platformot arra használják, hogy az elosztott energiatermelés lehetőségeit felmérjék.

A folyamat részeként a pandémia ideje alatt a GridMarket helyi részvényesekkel együttműködve lehetőséget biztosít virtuális látogatásokra, valamint az infrastruktúra fejlesztésére drónok, műholdas technológia és a digitális dokumentummegosztás eszközeivel. 

A GridMarket és a Maruben America együttműködése jól tükrözi a kereskedelmi és az ipar összetettségét, amely a fejlesztők, befektetők és a technológiai szolgáltatók széles ökoszisztémáját igényli. A közös munka eredményeképp több, mint 5 gigawattnyi projektlehetőséget biztosítanak, amelyek az úgynevezett „tiszta technológiát” és pénzügyi megoldásokat keresik a platformon keresztül.

Fordította: Krakkai Alexandra
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés